ca 1 dl rosinvann(la en neve rosiner ligge i vann i ca 10 minutter)
Dag 2
100gsammalt eller steinmalt fin rug
ca 1 dl vann
Dag 3
100gsammalt eller steinmalt fin rug
ca 1 dl vann
Dag 4
200gsammalt eller steinmalt fin rug
ca 1,3 dl vann
FREMGANGSMÅTE
Dag 1
Bland 100 g sammalt grov / fin rug med 1 dl rosinvann i et stort glass (ca 1 liter) eller en stor boks (rosinvann lages ved å putte en neve med rosiner i 1 dl vann i ca 10 minutter). La stå i 24 timer på kjøkkenbenken. Lukk lokket nesten helt igjen.
Dag 2
Bland inn mel og vann og legg deigen over i en ren bolle (helst ikke stål). La stå i 24 timer tildekket.
Dag 3
Bland inn mel og vann.
Dag 4
Her vil blandingen sannsynligvis ha blitt en del større. Del blandingen i 2, og kast den ene delen. Tilsett så mel og vann. Når denne blandingen har blitt en del større og fått en del bobler, så er du klar til å bake brød eller andre bakervarer.
Hvis den ikke får bobler, og hever litt, så er det bare å gjenta dag 4 på nytt.