Hei, mitt navn er Vegard Bell.  Hvis du er ute etter en endring i din livsstil mot det positive, så er denne siden for deg. Er du allerede inne i en god “sti” i livet, så håper jeg at vi kan inspirere hverandre.

Hvis du ønsker, så kan du gå rett til bloggen. Hvis du vil lese mitt første blogginnlegg, så finner du det her.

Du kan også lese mer om meg og min historier her

Hva er vegardbell.no?

Tidligere så var navnet på siden “renerehelse.no”. Dette var et navn jeg egentlig ikke var helt komfortabel med, da jeg synes navnet var litt “flåsete”. Sommeren 2017, så endret jeg navnet til vegardbell.no, da jeg synes dette passer mye bedre. Det kan derfor være at du oppdager referanser til renerehelse.no her og der. Dette spiller ingen rolle for deg som leser.

For å oppnå en bedre helse, så må endringer gjøres. Vi kan si at en sunnere helse bl.a innebærer å spise renere og mer næringsrik mat, være i mye aktivitet, og tenke mer positivt.

Det krever mye av deg selv for å legge om til en slik livsstil. Vi kan bruke akronymet S.M.A.R.T for å illustrere veien mot målet:

S = Spesifikk – Har du et spesifikt mål, så er det mye lettere å oppnå dette, enn om du har vage mål. Et generelt mål ville vært: “jeg skal leve sunnere”. Et spesifikt mål kunne f.eks vært: “jeg skal starte med å endre frokosten min til et sunnere og renere alternativ som bl.a består av egg og hjemmelaget gjæret surkål”. Eller, “jeg skal løpe 5 km hver mandag, onsdag og fredag”.

M = Målbart – Du kan f.eks måle hvor mange måltider du skal endre til et sunnere alternativ? Hvor mange ganger du skal praktisere yoga eller pilates hver uke? Hvor mye upasteurisert kefir skal jeg drikke hver dag?

A = Akseptere – Du må akseptere at en endring av livsstil vil være vanskelig. Det skjer ikke over natten, og du må være mentalt innstilt på en endring.

R = Realistisk – Du må sette realistiske mål og ha realistiske forventninger til deg selv. Start med én ting om gangen, og gjør gradvis endringer. De fleste trenger god tid for å endre gamle (u)vaner.

T = Tid – Du må vite på forhånd at alt tar tid, og man må være tålmodig. Har man denne innstillingen, så vil man ha mye større sjanse for å lykkes.

Hva vegardbell.no IKKE er

La oss se litt på hva denne siden ikke handler om, og hva du kan forvente.

1. Å endre til en sunnere livsstil er ikke enkelt, og krever mye disiplin

Skal du oppnå noe, så må du jobbe for det. Punktum. Å endre en livsstil er ikke noe annerledes. Du må jobbe mot et mål, og det kan til tider være knallhardt. Mange sier at dette ikke er noen sak, og det er den letteste sak i verden. Noen får det kanskje til uten å jobbe så mye, men dette hører til unntaket. Du må være forberedt på at DU ikke hører til unntaket, og at det kreves mye jobbing og disiplin for å få til store prestasjoner i livet. “Du får ikke hva du vil, du får hva du jobber for”.

2. Å endre til en sunnere livsstil skjer ikke over natten.

Jeg tror ikke på at man kan få til noe raskt over natten. F.eks så er “bli-rik-raskt”-opplegg dømt til å feile stort sett hver gang. Jeg trodde at det fantes snarveier til det meste før, men jeg har lært gjennom livserfaring at dette overhodet ikke stemmer. Skal du starte et firma på nett, endre dine spisevaner, eller starte å trene tre ganger pr uke, så må du være forberedt på at det kan ta tid å komme inn i nye vaner og oppnå gode resultater.

3. Å endre til en sunnere livsstil er ikke umulig.

I 2010 endret jeg min livsstil til noe langt bedre enn jeg hadde fra før. Målet mitt nå og fremover er å bli enda flinkere til å spise sunn mat, og også kutte ned på mat/drikke som er dårlig for meg. Jeg vil også bli flinkere til å variere aktivitetene jeg driver med, slik at det ikke blir kjedelig i lengden. Dette gjelder både mental og fysisk trening. Når jeg nå ser tilbake på min forrige livsstil, så angrer jeg ikke et sekund på at jeg la om totalt hvordan jeg lever. Husk at en endring er en prosess som tar tid. For meg har det holdt på siden ca 2010, og det kommer sikkert til å holde på resten av livet. Man kan alltids bli bedre, og det viktigste er å ikke gi opp.

Det finnes ingen lettvinte løsninger når du skal endre på din gamle livsstil. Du må sette av tid, innstille deg på en endring, og jobbe mye med deg selv for at du skal klare det. Noen klarer det raskt, andre bruker flere måneder og kanskje flere år. Men vit dette; alt er mulig, så lenge du har en indre motivasjon som driver deg. Alt må være med. Hodet, hjertet, kroppen. Vi trenger støtte fra de rundt oss. Hvis de ikke støtter deg, så søk personer som støtter deg. Ikke vær rundt de som trekker deg nedover.

Å endre noe i livet kan være så mangt. Skal du ha ny jobb, ny kjæreste, begynne å trene, spise sunnere osv, så har de alle noe til felles: TTT = Ting Tar Tid.

Det tar tid å endre gamle og dårlige (u)vaner. Noe av det første du må lære deg, er å bli bevisst på dine vaner, og innstille tankegangen din på at disse skal endres. Noen ganger kan dette være vanskelig, nettopp fordi du ikke tenker over hva du gjør. Du går på autopilot. Det kan være lurt å føre en dagbok/loggbok over hva du gjør. På den måten er det lettere å se tilbake på hva som skjer hver dag.

Jeg får en god følelse når jeg kan hjelpe andre (muligens derfor jeg ble vernepleier?), og jeg håper at både jeg (og du som leser) kan hjelpe hverandre med den kunnskapen vi sitter inne med. Jeg har sett med egne øyne at plager som mange i dagens samfunn har, kan fjernes ved hjelp av riktig ernæring og riktig livsstil. Dette er ikke noe nytt, men samfunnet er dessverre bygd opp av at alt skal være enkelt. Folk vil gjerne ha en pille som fikser alt, og gir blaffen i alle bivirkninger man får av det. Man fjerner symptomet midlertidig, i stedet for å fikse selve årsaken til problemet.

I løpet av en endring av livsstilen, så vil du sannsynligvis møte en form for motgang. Da er det ekstra viktig at du har satt deg klare og spesifikke mål, som du kan se på. Har du dette klart, så er det også lettere å møte, og ta seg av motgangen.

Uansett hvordan ditt liv er, så er det du som til syvende og sist bestemmer hvordan du vil leve og hva du vil gjøre med livet ditt. Ikke la andre påvirke deg, og trykke deg ned.

Jeg vil på denne siden forsøke å ta for meg alt innenfor god livsstil. Jeg vil skrive om hva jeg gjør i mitt liv, hvilken mat jeg lager og hvordan jeg har endret min livsstil til det bedre. Jeg vil også skrive generelle artikler som tar for seg god helse og livsstil.

En del vil nok tro at siden inneholder kun typiske “sunne” matoppskrifter. Poenget med siden er ikke å legge ut typisk sunn mat, men mat som er laget fra bunnen. Ja, jeg bruker hvetemel i oppskrifter, men det betyr ikke at retten blir usunn. Hvetemel inneholder f.eks færre stoffer som forstyrrer tarm og opptak enn f.eks fullkorn.

Jeg vil også vise at det er overraskende lett å lage mat fra bunnen. F.eks så er det ingen sak å lage hjemmelaget brun saus. Det er nesten like lett som å kjøpe en pose og tilsette vann.

Tusen takk

Jeg vil bare si helt på slutten at jeg setter stor pris på at du stikker innom siden min. Jeg håper jeg kan bidra med noe hjelp og inspirasjon til deg, og jeg håper også jeg kan lære noe av deg.

Lurer du på noe, så ikke nøl med å ta kontakt. Jeg svarer stort sett innen et par timer.

Jeg bruker PROISP til domene og webhotell.