dame som dusjer i kaldt vann

Er kalddusjing sunt? Ja, det tror jeg faktisk

Innholdsfortegnelse

For ikke så mange år siden, så hørte jeg et foredrag om en som hadde gjort noe helt nytt i hverdagen. Han begynte å ta kalddusjer. Hovedgrunnen til dette var ikke fordi han tenkte de ga noen helseeffekter, men fordi det var en fin måte å komme seg ut av komfortsonen på.

Alle liker å være i komfortsonen. Men, det er viktig at vi våger oss utenfor for å kunne utvikle oss selv, og for å kunne tenke nytt.

Tenk selv på dette; du står opp kl 06 og er litt småkald i kroppen. Det eneste du tenker på er en god og varm dusj. Hva om du heller skrur på kaldt vann i dusjen?

Starter du dagen med kaldt vann, så bygger du opp en toleranse i kroppen som er helt unik. Dusjer du i kaldt vann regelmessig, så vil dette kunne overføres til andre situasjoner i livet hvor du trenger å komme ut av komfortsonen.

Etter jeg selv begynte med å dusje primært i kaldt vann, så har jeg blitt flinkere til å komme meg ut av komfortsonen i alle slags situasjoner, og jeg starter dagen med en kropp som er full av energi. Det er helt fantastisk!

Det beste er at det tar meg ca 1-2 minutter hver dag. Man må bare tenke at «dette er ikke farlig. Jeg klarer dette».

1: Varmdusj eller kalddusj?

Det er uenigheter om hva som er best; kalde dusjer eller varme dusjer. Hovedfordelen med varmt vann når du dusjer er at du slapper mer av i kroppen. Det er ingen hemmelighet at varmt vann kan få musklene til å slappe mer av og få deg til å stresse mindre. Dampen fra varmt vann kan også få systemet til å “løsne” opp, og dette er spesielt godt om du er forkjølet med tett nese.

Hovedargumentet mot en kalddusj, er at det for mange er svært ubehagelig. Ellers, så er det veldig lite negativt å si om å dusje i kaldt vann. Hvis man sammenligner de to metodene, så er det langt flere helsefordeler ved å dusje i kaldt vann kontra varmt vann.

Dusjing i kaldt vann er langt mer enn å bare bli ren. Les videre, så får du se hvor gunstig det faktisk er å dusje i kaldt vann.

2: Myter og fakta

Mange synes det er ubehagelig å dusje i kaldt vann. Men en del vil ikke dusje i kaldt vann fordi de har hørt negativt snakk om det. Dette er stort sett bare myter, og jeg vil se på noen her.

Myte 1: Kalddusj kan forårsake sykdom, spesielt influensa og forkjølelse.

Dette er feil. Man blir ikke automatisk syk fordi man utsetter seg for kulde. Bakterier og virus gjør deg syk, og de dukker ikke opp på magisk vis kun fordi du dusjer i kaldt vann eller tar deg en tur ut i kulda i 5 minutter. Faktisk, så kan regelmessig dusjing i kaldt vann hjelpe kroppen til å styrke sitt immunforsvar.

Myte 2: Kalddusj kan forårsake hypotermi (nedsatt kroppstemperatur).

Er du ute i kulden veldig lenge, eller du dusjer eller bader i 15-20 minutter i iskaldt vann, så KAN det forårsake hypotermi. Men kun i ekstreme situasjoner. Husk også at det ikke er noe poeng i å dusje i 15 minutter. Det holder med langt mindre enn det. Mer om det lenger ned.

Myte 3: Kalddusj gjør at sexdriften går ned hos menn.

Faktisk, så vil kalddusj øke testosteronet hos menn, og gjøre deg mer kåt enn tidligere.

Myte 4: Kalddusj gjør at du raskere får alkohol ut av kroppen.

Feil. Du blir kanskje mer våken og “klar” når du tar en kalddusj, men kroppen vil ha like mye promille etter en kalddusj om du har drukket alkohol. Det eneste som hjelper mot promille er å ha tålmodighet…eller ikke drikke alkohol.

3: En liten innføring i kalddusj-terapi

Varmdusj er faktisk nyere enn kalddusjer, hvis man ser på historien. Før man kunne varme opp vann med moderne system, så var varmdusjing sett på som en luksus og ikke en nødvendighet. Før i tiden (for lenge siden), så ble bading i varmt vann kun utført av velstående personer.

De “normale” ville spare på varmen til viktigere ting, slik som oppvarming av hus og mat. Derfor ble det valgt kaldt vann når man skulle bade. Før i tiden visste man at kaldt vann var bra for kroppen. Spartanerne, som var krigere, badet kun i kaldt vann fordi de mente at kroppen ble sterkere og sprekere. Det finnes mange kulturer rundt om i verden i dag som mener at kaldt vann er utrolig bra for kroppen, og som vil gi en enorm helsegevinst.

Noen setter seg i en varm badstue for å bli skikkelig svett, og så hopper de ut i kaldt vann for å skylle av all svetten, og få ny energi. Det finnes mange ritualer som involverer kaldt vann.

I dag så blir isposer brukt på skadede for å raskere komme seg ut av smerten og skaden. Man kunne like gjerne badet i kaldt vann slik at hele kroppen fikk nytte av effekten.

4: Vitenskapen bak kalddusjing

Kalddusjing er ikke noe nytt moteopplegg. Det finnes studier og forskning som sier at kalddusjing er bra for kroppen og helsa. Under tar jeg for meg noen av forskerne som har sett nærmere på kalddusjing.

I følge Dr. Shevchuk, en amerikansk lege, kan en kalddusj i 20 grader i noen minutter to ganger pr dag, ha samme antidepressive effekt som elektrosjokk-terapi.

En tysk studie tok for seg svømmere og hvordan deres kropp reagerte på stress hvis de svømte i kaldt vann vs varmt vann. Resultatet viste at de som svømte mye på vinteren taklet stress på en mye bedre måte enn de som svømte primært i varmere vann.

En studie fra Department of Radiation Oncology fra Virginia Commonwealth University, viste at korte kalddusjer kunne hjelpe de som sliter med depresjoner.

I 1993, så viste en studie fra Thrombosis Research Institute i England at de som dusjet i kaldt vann regelmessig, hadde et større antall hvite blodceller. Disse blodcellene er ansvarlige for å bekjempe farlige bakterier og virus. Sammenligningen ble tatt med folk som dusjet i “vanlig” varmt vann.

Samme resultat kom fra en studie i Praha, som viste at de som dusjet i kaldt vann i 14 grader, minst 3 ganger pr uke, hadde et økt antall hvite blodceller. Grunnen er at kroppen prøver å varme seg opp når den blir utsatt for kaldt vann. Dette gjør at metabolismen blir satt på høygir, som igjen fører til at det blir dannet flere hvite blodceller.

En studie fra Japan viste at man tåler mer smerte hvis man dusjer i kaldt vann regelmessig.

En annen studie fra 1950 årene, viste at man øker fertiliteten og testosteronnivået om man bader eller dusjer regelmessig i kaldt vann. Omvendt effekt (negativt) kommer hvis man ofte bader i varmt vann.

En studie fra University of California viste også at om menn dusjet eller badet i varmt vann i minst 30 minutter pr uke, samt brukte badstuer, så ville de få redusert antall spermceller i kroppen. Med en gang de sluttet å eksponere seg selv for denne varmen, så gikk antall spermceller opp med nesten 500%!

Flere andre studier viser også positive resultater ved å dusje eller bade i kaldt vann. Jeg kan ikke ramse opp alt her, men jeg oppfordrer deg til å søke litt selv på nettet.

5: Helseeffektene ved å dusje i kaldt vann

I de fleste tilfeller, så har studier som omfatter kalddusjing vært av positiv karakter. De har vist at om man utsetter kroppen for kulde, spesielt kaldt vann, så vil det påvirke kroppen og helsen i positiv grad. Noen positive utfall av kalddusjing inkluderer bl.a:

1. Økt blodsirkulasjon i hele kroppen

Det som skjer når du får kaldt vann på kroppen, er at blodårene, arteriene og andre blodkar i kroppen trekker seg litt sammen. Det motsatte skjer når det kommer varme på kroppen. For å forklare hvordan blodstrømmen fungerer, så kan vi sammenligne med en vannslange. Når du dekker til enden på en slange med fingrene, slik at det kun er et lite hull, så går vannet lenger. Det samme skjer når blodårene blir litt trangere. Da går blodet i litt raskere tempo. Dette forbedrer blodsirkulasjonen gjennom hele kroppen.

En annen ting som skjer når kroppen utsettes for lave temperaturer, er at blodet går raskere mot viktige organer i kroppen. Dette gjøres for å holde organene varme. Økt blodgjennomstrømning til disse organene, vil også bety bedre funksjon til organene.

Hvis du dusjer i kaldt vann i 20 sekunder, og i varmt vann i 10 sekunder, og bytter frem og tilbake flere ganger, så vil dette øke blodsirkulasjonen enda mer.

2. Styrket immunforsvar

Tar du regelmessige kalddusjer, så vil det hjelpe kroppen til å produsere flere hvite blodceller, som vil bekjempe sykdommer og infeksjoner. Studier viser at dette er den naturlige responsen til kroppen vår, når den blir utsatt for kulde i korte perioder om gangen.

I bl.a Sverige og Norge, så er det vanlig at barn i ung alder sover utendørs, for å bli vant til kulden. De sover selvsagt med noe over seg, men de er likevel ute i kulden. Barna (spedbarna), som lå utendørs når det var kaldt, var mindre syk og hadde færre infeksjoner enn de som lå mest innendørs. De som lever i Siberia gjør det samme. De tømmer kaldt vann over barna når de er mellom 2 og 6 år gamle (flere ganger), og det viser seg at ca 95% av disse barna er mindre utsatt for sykdom under influensasesongen. På samme vis, så kan dusjing i kaldt vann føre til samme typer fordeler. De som dusjer regelmessig i kaldt vann, har mindre sjanse for å få forkjølelser, influensa og mye mer.

3. Renere hud og hår

Varmt vann og høye temperaturer kan få huden, håret og neglene til å bli tørre. Det omvendte skjer med kaldt vann. Det kalde vannet vil gjøre at håret ser mer skinnende og flott ut. Det fører også til mindre hårtap.

Det samme gjelder også for huden. Det kalde vannet gjør at huden ser glattere og finere ut. Man unngår også i større grad at man får kviser og skavanker. Det kalde vannet kan også få huden til å se yngre ut.

4. Temperaturregulering

Kaldt vann i dusjen gjør at kroppen blir utsatt for litt stress. Dette fører til at kroppen din forbedrer seg gjennom å bygge seg opp litt mer for hver gang. Dette fører også til at kroppen genererer varme, som igjen fører til at kroppen aktiverer immunforsvaret i høyere grad, som igjen vil føre til at kroppen reparerer skader i større grad…phew, lang setning.

5. Tap av vekt, og økt metabolisme

Det sies at såkalt brunt fett (brown fat), spiller en viktig rolle når det kommer til fettforbrenning og metabolisme. Når en person utsettes for kulde, så stimuleres kroppen til å danne brune fettceller. Dette er et resultat av at kroppen ønsker å holde seg varm ved å øke varmeproduksjonen gjennom cellemetabolisme. Flere brune fettceller og økt metabolisme, betyr mindre fett på kroppen.

6. Bedre humør og mindre depresjon

En kalddusj kan sende elektriske signaler til hjernen. Dette kan stimulere produksjonen av hormoner og signalsubstanser. F.eks så vil hormonet noradrenalin hjelpe mot depresjoner og det vil ofte forbedre humøret.

7. Økte energinivåer

Ta en kalddusj etter du har stått opp, og du vil kjenne at det vil gi deg masse energi resten av dagen. Dette er utvilsomt den beste starten på dagen. Kaldt vann på kroppen fører til at hjertet slår litt raskere, som igjen vil føre til bedre sirkulasjon og bedre forbrenning.

8. Forbedret pust

En av reaksjonene kroppen setter i gang når du tar en kalddusj, er dypere pust. Dypere pust helt ned i magen er en sunnere måte å puste på, enn å “puste med brystet”.

9. Redusert betennelse i kroppen

Kaldt vann reduserer hevelser i kroppen. Dusjer man i kaldt vann, så går blodet mot viktige organer, slik at de kan jobbe mer effektivt, og dermed få ned betennelser raskere. Etter trening, så er det ekstra lurt med kaldt vann da dette vil redusere melkesyre i kroppen. Kaldt vann vil også redusere stølheten etter trening.

10. Bedre søvn

De som sliter med søvn, får ofte gode resultater om de tar en kalddusj før leggetid. Gjør man dette regelmessig hver kveld før man legger seg, så vil de fleste oppleve forbedret søvn.

Bonus

Det er langt billigere å dusje i kaldt vann, enn i varmt vann, siden det ikke krever noe oppvarming. Derfor er det også bedre for miljøet og bedre for lommeboken din.

6: Er du mann? Les videre

Kalddusjing har et par fordeler som kun angår menn. Dusjer du i kaldt vann, så kan det øke spermkvaliteten din. Blir det for mye varme rundt testiklene, så kan spermkvaliteten reduseres, og antall celler reduseres. Har du planer om å få barn, så bør du dusje regelmessig i kaldt vann, og unngå varme rundt testiklene.

Det sies også at testosteronet øker når man dusjer i kaldt vann. En kjent myte er at man mister sexlysten om man dusjer i kaldt vann. Faktisk er det helt motsatt. Den øker!

Kalddusjing kan være ubehagelig i begynnelsen, og man lærer seg å takle flere ubehageligheter når man dusjer jevnlig i kaldt vann. Noen vil da se på deg som mer mann om du ikke er pinglete når det kommer til ulike situasjoner som mange synes er ubehagelig.

7: Hvordan starte med kalddusjing

Det finnes ulike syn på hvordan man kan implementere kalddusjing i sin daglige rutine. Det første du må gjøre, er å forberede deg mentalt. Dette er lurt slik at du er litt bedre forberedt på sjokket som venter deg når du beveger deg inn i kaldt vann.

Alternativ 1: Noen liker å rive plasteret raskt av. Dette gjelder også for kaldt vann. Jeg selv liker å skru vannet på kaldt, og gå rett inn i dusjen. Det er kjapt og effektivt. Har du hjerteproblemer eller annen svikt i organene dine, så bør du være forsiktig med denne metoden. Hør med legen din om det er forsvarlig før du gjør det.

Alternativ 2: Gjør det gradvis. Start dusjingen på vanlig måte (med varmt vann), og la det bli gradvis kaldere. Dette er mildere for kroppen, og tåles av de som også har organer som ikke fungerer optimalt.

Noen nøkkelord til slutt.

  • Ingen smerte, ingen fremgang
  • øvelse gjør mester
  • nyt det!
  • ikke dusj mer enn maks 5-6 minutter i kaldt vann (2 minutter er ofte nok). Du kan sikkert dusje lenger, men det er ikke noe stort poeng å gjøre det.

Jeg utfordrer deg herved til å ta en kalddusj hver morgen i minst 1 uke. Kjenn etter hvor mye energi du får i løpet av dagen, og hvor fin start på dagen du får.

Del gjerne innlegget

Facebook