person som leser nyheter/avis

Gi blaffen i nyheter

Innholdsfortegnelse

Ser du nyheter daglig? Kanskje det er på tide å slutte med det?

Det meste du ser på nyheter i dag er krangler, krig, negativitet etc. Det er sjelden noe positivt. Media sin jobb er å skape frykt og uro blant folk, og det hjelper oss svært lite i lengden.

Så sier du kanskje: “men vi må jo holde oss oppdatert”.

Det finnes heldigvis andre måter å holde oss oppdatert på. Du kan f.eks følge viktige/store personer på Twitter. Følger du statsministeren (og andre topper innen forskjellige sektorer), så vil du få med deg det som er viktig å få med seg.

Jeg er forbauset over folk som på død og liv skal se nyheter kl 19, kl 20, kl 21 og kl 22. Som om det plutselig skjer mye nytt i løpet av de timene. Vi ser bare opp igjen det samme som før, og vi får bare servert det negative (stort sett).

Mark Twain sa følgende: “leser du ikke avisen, så får du ikke informasjon. Leser du avisen, så får du feil informasjon.”

Media villeder oss

Det er en kjent sak at media spiller på frykt, redsel, angst, sjokk etc. Dette engasjerer oss, og gjør at vi ønsker mer og mer. Skrur du på tven i dag, eller kjøper VG, så kan du være helt sikker på at du vil se vold, forbrytelser, tragedier, lidelser, konflikter, krig, protester etc.

Problemet er at dette skaper et feil bilde av verden. Alt er faktisk ikke elendighet. Det er faktisk mye bra som skjer i verden, tro det eller ei. Ofte blir nyhetene presentert helt ut av kontekst, fordi journalisten eller mediahuset har en politisk agenda fra før. Vi får servert akkurat det de plukker ut, og vi får sjelden se hele hendelsen av en gitt situasjon. Da sitter vi igjen med et bilde som ofte er feil.

Nyheter skaper depresjon

Når vi får servert kun negative nyheter hver eneste dag, så kan det trigge kortisolfrigjørelse i kroppen, som igjen kan føre til redusert immunforsvar og mer stress. Det er også gjort undersøkelser som viser at økt eksponering med typiske tv-nyheter økte sjansen for depresjon betraktelig.

Det verste er at vi også kan bli “avhengig” av negativitet. Vi husker ofte bedre negative hendelser, og vi har en tendens til å søke etter negative og dramatiske hendelser. Dette vet media veldig godt. Vi blir avhengig og vi krever mer og mer negative nyheter. Dette er også grunnen til at mange psykologer anbefaler pasientene sine til å holde seg borte fra typiske tv-nyheter samt la være å lese tabloid-aviser.

Nyheter er irrelevant

Det aller meste av nyheter vi får med oss er irrelevante for livene våre. Det gjør oss ikke smartere, og det bringer oss ikke fremover på noen som helst måte. Det spiser bare verdifull tid.

De aller fleste nyheter er utenfor vår rekkevidde i forhold til hva vi kan gjøre noe med. Men vi ønsker å se på det, fordi vi bare MÅ. Vi er avhengig, og vi tror vi går glipp av noe hvis vi ikke ser nyheter på TV hver dag kl 19.

Media skal tjene penger

Vi må ikke glemme at media og nyhetskanaler skal tjene penger, og de driver en vanlig forretning. Det er klart de ønsker å servere det de vet selger. Jeg klandre de absolutt ikke. Nyhetene er farget av hva som har best inntjening, ikke hva som er best for folket. Dette er nøye planlagt fra mediehusene.

Nyhetsdietten

Gjør følgende på nyhetsdietten; reduser nyhetseksponeringen din i løpet av døgnet. Les en god bok hvor du kan lære noe som opptar deg, og du vil oppleve at du får mye mer ut av livet, enn å suge til deg alle slags nyheter til enhver tid. Slett apper på telefonen som varsler deg i tide og utide om nyheter du ikke trenger. Hvis noe er viktig nok, så vil det kommer frem til deg…tro meg.

Som nevnt tidligere, så kan det være en god idé å følge toppene i landet, så får du med deg hva de sier på Twitter eller lignende.

Jeg sier ikke at du ikke skal få med deg noe og kun ignorere alt som skjer rundt deg (selv om det er elendighet), men du trenger ikke få en daglig dose av krig, sult, nød, kriser, krangler etc.

Så, der fikk du mine tanker rundt dette temaet.

Del gjerne innlegget

Facebook