parforhold, sunn relasjon

Hva er nøkkelen til en sunn relasjon til din bedre halvdel?

Innholdsfortegnelse

 1. Sett den andre part foran deg selv. Hvis hen også gjør det samme, så vil dere nå langt.
 2. Bygg opp tillit til hverandre, og ikke bryt tilliten. Lær å stol på hverandre og ikke lyg til hverandre.
 3. Når du tar en avgjørelse, så inkluder partneren din. Diskuter detaljene med partneren din, når du skal gjøre noe som er av større betydning. Du trenger ikke spørre om lov når du går på do, men skal du kjøpe noe nytt til datamaskinen din som koster 5000 kr, så kan det være lurt å snakke om det først. Det samme gjelder hvis du planlegger en guttetur til Sverige.
  Siden jeg alltid tar med fruen på større planer/innkjøp, så sover jeg godt om natten.
  Det hender vi er uenig, men det kan snu om jeg legger frem gode argumenter. Hvis hun fortsatt er uenig, så er vi enig om å sove på det noen netter, for å se om det fortsatt er noe vi bør gjøre. Da får vi tid til å reflektere og vurdere.
 4. Hvis partneren din sliter med noe, så bry deg om problemene. Spør om hen vil snakke om det. For oss, så er det ofte nok å være en lytter. Man trenger ikke å komme med en løsning.
 5. Aldri snakk nedsettende om partneren din, spesielt når dere er med andre. Er det noe du misliker med partneren din, så er det mellom dere, og ikke mellom andre som ikke er en del av familien. Hvis du er uenig med partneren din, så spør deg selv følgende; er det viktig å “vinne” argumentet, eller er det like greit å bare “la det gå” og derfor også holde på et godt forhold med partneren din?
  En gammel mann sa en gang at hemmeligheten til et langt og godt ekteskap var å være enig med kona. Selv om det ikke alltid er på sin plass, så er det likevel noe i det. Du vil raskt se at hvis du gir deg, og lar partneren ha rett, så vil det i mange tilfeller skje det samme med deg. Utrolig nok.
  Snakk alltid om partneren din med positive ord. Ikke negative.
 6. Vær fornufitg og rolig i alle situasjoner. Ja, det er ikke lett. Det er noe som må øves på. Vær forberedt på å trekke deg fra diskusjonen, og la den andre parten gå foran. Dette nevnte jeg i forrige punkt. Da setter du også din partners behov foran dine egne.
 7. Vær kjærlig med partneren din ved hjelp av berøring, selv om du kommer fra en familie der det ikke var vanlig med klemmer etc. For min del, så spiller det ikke så mye rolle med berøring, men jeg vet det spiller en rolle for fruen. Derfor så tilpassere jeg meg henne, selv om det ikke kommer helt naturlig for meg.
 8. Ikke vær misunnelig/sjalu på din partner. Hvis du er sjalu av natur, så må du lære deg å kontrollere det. Du bør faktisk gå i terapi hvis sjalusien styrer livet ditt. Hvis du ser partneren din snakke med noen som du føler ville “truet” deg, så hold munn, og vis at du stoler på partneren din. Øv på dette hvis du må.
 9. Lytt til partneren din. Ikke lat som at du lytter, men øv deg på aktiv lytting hvor du spør oppfølgingsspørsmål til det som blir sagt. Da viser du interesse. Hvis partneren din avslutter forholdet, så kan du i hvert fall være sikker på at du har gjort ditt beste når det kommer til lytting.
 10. Vær forberedt på at partneren din kan få en dødelig sykdom, som gjør at du kanskje må pleie hen en stund. Da er det ikke rom for å si at du “ikke orker mer”.
 11. Det samme gjelder også hvis partneren din utvikler en psykisk sykdom. Det er viktigere enn noen gang å stå sammen, og løse problemene sammen.
 12. Det er mange regler man kan forholde seg til når det kommer til parforhold og relasjon til andre. Men et tips til slutt er at du aldri bør inngå et forhold med en narsissist.

Generelt i parforhold

Kommunikasjon

Du har sikkert hørt klisjéen om at kommunikasjon er nøkkelen i et forhold. Men det er en god grunn til at det er en klisjé. God kommunikasjon er én av de viktigste elementene i et forhold. Når du går inn i et nytt forhold, så er det viktig å kommunisere tidlig hva du og partneren din ønsker slik at dere ikke får noen uheldige overraskelser langs veien.

Er du på samme bølge som partneren din, så kommer dere langt. Avklar tidlig hvordan dere ønsker å kommunisere. Hvis partneren din ønsker å snakke med deg på telefon i arbeidstiden (hver dag) og du synes det blir i overkant mye, så snakk om det, og finn en løsning på det. Da kan man møtes på midten, og redusere samtalene til 3 ganger i uken.

Tips: gå en tur hvis dere ønsker å dele tanker med hverandre. Da slår dere to fluer i en smekk.

Respekt

Hvis du lytter aktivt til partneren din, og ikke bare venter på din tur til å snakke, så viser du respekt ovenfor partneren din. Det er viktig. Respekter meningene til partneren din, selv om det krasjer med dine egne meninger. Hvis det er fundamentale forskjeller i ideologien deres og tankesettet, så kan det jo være at dere ikke passer godt sammen, men det er derfor man bør snakke sammen tidlig i forholdet og lære hverandre å kjenne.

Er det små ting som er annerledes, som f.eks at du stemmer FRP og den andre part stemmer AP, så spiller ikke noen rolle i det lange løp. Ikke prøv å endre den andres meninger. Presenter heller dine argumenter i en sak, så kan heller den andre part endre meningen hvis hen ønsker det.

Respekter også alenetiden til partneren din. Vi alle trenger alenetid innimellom, og det betyr ikke at noe er galt i forholdet. Respekter dette, og gi rom til hverandre for at man kan gjøre noe helt alene, eller kanskje sammen med venner som ikke er en del av familien.

Et sunt forhold krever gjensidig respekt og riktige grenser. Man må ikke dele ALL tid sammen, da dette sannsynligvis bare vil være negativt i det lange løp. Når jeg skriver dette, så er jeg alene i stua. Det er faktisk ganske godt i ny og ne.

Grenser

Vi har alle våre grenser for hva som gjør at vi føler oss bra, trygg og komfortabel. I et sunt forhold, så bør du føle deg trygg på at du kan kommunisere disse grensene til din partner og samtidig vite at de vil bli respektert (dette gjelder selvsagt begge veier). Hvis partneren din ikke tåler grensene, så er det lurt å vite om dette tidlig, slik at forholdet eventuelt kan avsluttes før det går for langt.

Tillit

Det er viktig med gjensidig tillit i et forhold. Selv om den ene har opplevd tillitsbrudd i et tidligere forhold, så bør ikke dette bli ført inn i ditt “nye liv”. Bygg opp tillit til hverandre, og lær å stol på hverandre. Ikke ødelegg tilliten ved å gjøre noe dumt. Det tar lang tid å bygge den opp igjen (hvis du i det hele tatt greier det 100%).

Hvis du ikke klarer å stole på partneren din, kun fordi du har opplevd uheldige ting tidligere i livet ditt, så bør du kanskje revurdere forholdet. Ikke la tidligere forhold ødelegge for et nytt forhold. Det fortjener ikke den andre part.

Del gjerne innlegget

Facebook