selvtillit

Veien til bedre selvtillit

Innholdsfortegnelse

1. La oss gjøre noen endringer.

I dette innlegget, vil jeg gi deg noen tips til hvordan du kan få bedre selvtillit.

Jeg vil bare si med en gang, at det er mye du selv kan gjøre for å øke din selvtillit. Problemet er at når du har lav selvtillit, så vil du føle at ingenting fungerer, og det vil derfor være vanskelig å få ut fingeren for å i det hele iverksette noen tiltak.

Men GJØR du noen tiltak, som f.eks å lese dette innlegget, så kan du fint forbedre din selvtillit, allerede i dag.

Så la oss sette i gang…

Mange sier til seg selv at “jeg er ikke en selvsikker person”.

Problemet med dette utsagnet er at man kun mangler selvtillit på noen områder, ikke alle.

Når man sier dette utsagnet, så er det lettere for at det påvirker områder hvor du IKKE mangler selvtillit.

F.eks så er du sannsynligvis veldig selvsikker når det gjelder å kunne lese dette innlegget, knyte dine skolisser og skrive ned en rekke med nummer. Men du synes kanskje det er ubehagelig å snakke høyt foran personer du ikke kjenner.

Derfor bør du ikke si “jeg er ikke en selvsikker person”, men heller “jeg er ikke selvsikker når det gjelder…”.

Okay, flott. Nå har vi noe spesifikt å jobbe med.

Du kan nå starte med å skrive ned én situasjon du kunne ønske du var mer selvsikker i.

Det skal vi jobbe mer med i neste kapittel.

2. Ta tilbake den selvsikre personen du egentlig er

Du ser kanskje ikke på deg selv som en selvsikker person, fordi du ikke har vært det før.

Men jeg vil heller at du skal tenke på selvsikkerhet som noe du ville lært, hadde det ikke vært for at du heller lærte deg å tvile på deg selv, kritisere deg selv og være redd for å gjøre feil.

Selvtillit er din naturlige tilstand fra starten av. Men mange av oss lærer seg at man må være redd for “hva andre tror om meg” eller om noe negativt skjer så er “livet mitt ferdig”.

Vi lærer å tvile på oss selv. Jeg vil heller at du skal stole på deg selv, spesielt i de situasjoner som virkelig teller her i livet.

Jeg sier det igjen, prøv å tenk på selvtillit som at du fjerner noe, istedenfor å legge til noe.

3. Ha et avslappet forhold til dine ulikheter fra andre.

Det er fristende for mange å tenke på at for å være selvsikker, så må du kunne alt som er å kunne.

Men sannheten er at de som har høy selvtillit, tar ikke seg selv så veldig høytidelig. De slapper av med den kunnskapen de har. De trenger ikke å kunne svaret på alt mulig.

Mange av oss bruker mye energi på å være som alle andre, men de som virkelig har høy selvtillit, gir blaffen i hva andre tror om dem. De trenger ikke være som alle andre, om de ikke ønsker det.

Har du høy selvtillit, så betyr det at du kan slappe av med at du har dine
ulikheter i forhold til alle andre. Og vit dette; når du kjenner til dine ulikheter, så betyr ikke det at du må betvile dine avgjørelser.

Å vite om dine svakheter, og kunne være komfortabel med de, er starten på et liv som er fylt med høy selvtillit.

Ikke la deg lure av såkalte “eksperter” når det gjelder sunn fornuft. Husk også at de som har fått til noe stort i livet, har ikke tvilt på sine handlinger. De har i hvert fall ikke latt tvilen vokse ut av proporsjoner.

4. Bruk kroppen din til å øke selvtilliten.

Visste du at selvsikkerhet er smittsomt.

Mennesker elsker andre mennesker som er selvsikker. De blir ofte inspirert av dem, og de får mye energi av å være rundt dem. De føler seg komfortabel rundt dem.

Gå med en god, oppreist holdning. Smil mye, og vær bevisst på at slike små ting i hverdagen vil på sikt få deg til å føle deg mye mer selvsikker. Til slutt blir det underbevisst, og du trenger ikke å tenke på det.

Vi smiler når vi er glad, men smiler du ellers også, så kan det FÅ deg til å føle deg glad.

Og, hvis du står oppreist med brystet frem, og skuldrene trukket litt tilbake, så vil det også få deg til å føle deg mer selvsikker. Andre vil også se på deg som en mer selvsikker person med høy selvtillit.

5. Hvordan mislykkes med trygghet

Suksess og nederlag har ingenting å gjøre med selvtillit.

Hva?! Det kan vel ikke stemme?

Vel kanskje, men jeg tror fortsatt på dette.

Selvtillit gir deg friheten til å gjøre feil og å takle nederlag uten å føle at verden går under og at du er en verdiløs person.

Dette er viktig: selvtillit består ikke av det å vite at noe kommer til å gå bra…det har noe å gjøre med å vite at du kan takle usikkerheten, til og med når du møter nederlag.

Ekte selvtillit tilegner deg med en styrende følelse av “uansett hva som skjer så klarer jeg meg!”. Den følelsen er større enn både suksess og nederlag.

Ikke vær fokusert på sikkerhet; istedenfor, søk usikkerhet, og lær deg å like det.

6. Er du fanget i din komfortsone?

Du har sikkert hørt at vi må strekke oss for å kunne utvikle oss selv. Vi kan fort bli fanget i “komfortsonen” vår.

Her er en enkel, men effektiv måte å komme seg ut på:

Hver kveld, skriv ned en liten ting du skal gjøre neste dag. Velg noe som gjør at du må strekke deg litt utenfor komfortsonen din. Det kan være at du skal snakke med den attraktive personen som jobber i butikken eller snakke med noen du ikke kjenner så godt for å finne på noe.

Lukk øynene, slapp av og se for deg at du er komfortabel og selvsikker når du gjør disse tingene (du kan gjøre dette før du legger deg). Neste morgen kan du love deg selv at du skal gjennomføre den tingen du skrev ned.

Når du har gjort dette, så vil du etter bare en uke, lett kunne se hvor mye forandring det er i selvtilliten din etter en så liten periode.

7. Unngå “analyse-lammelse”

Overtenkning, å måtte analysere alle mulige “hvis”, kan bli en underbevisst unnskyldning til å ikke gjøre noe i det hele tatt.

Jeg råder selvfølgelig ikke til å gjøre noe uten noen tanke eller planlegging i det hele tatt, men det kommer en tid når “nå er det på tide!”.

Istedenfor å alltid tenke: “hva kan skje?”, prøv heller: “la oss finne ut av hva som kommer til å skje!”.

Selvsikre personer er eventyrlystne og eksperimenterende som har et åpent sinn og ikke forventer at noe kommer til å gå dårlig – eller bra. De starter på noe, og så kan de finne ut hvordan det gikk senere, enten bra eller dårlig.

Jo flere ting du prøver ut i livet ditt, desto mer selvtillit bygger du gjennom å oppdage hvordan du reagerer på, og løser forskjellige situasjoner. Jeg har et spørsmål jeg syntes hjelper meg: “kommer det til å drepe meg?” Hvis svaret er nei…så kjør på.

8. Oppdag din indre verdi

Det er så lett å avvise eller glemme hva du har oppnådd, hva du er god til og dine positive personlige egenskaper.

Ikke avvis disse tingene fordi det er noe som er naturlig eller lett for deg: “Alle kan jo bake en kake, skrive et stykke på piano, hjelpe en venn som ikke føler seg så bra, få andre til å le!”

Hvis du vil lage en selvtillits-boost som vil hjelpe deg med selvfølelsen, skriv en liste over absolutt alle tingene du er god til, både små og store.

Det kan være alt fra å kjøre bil eller holde taler, ha en fin håndskrift eller å synge.

Ha med deg lista over alt så du kan legge til ting når du finner nye ting du er god på.

Og husk: ikke avvis det du finner, det er millioner av mennesker som ikke klarer det.

9. Hvordan bruke selvhypnose til å bygge selvtillit

Din reaksjon til overskriften din er kanskje:

 1. Ok, greit.
 2. Oookay, skal du hypnotisere meg?
 3. Uffda, han skal kontrollere hjernen min og gjøre meg om til en
  hoppende kanin.

Greia er, at selvsikre personer vet hvordan de skal bruke selvhypnose, selv om de ikke er klar over at de faktisk gjør det.

Og…

…personer som har lav selvtillit, misbruker selvhypnose uten at de selv er klar over det.

Mange personer ser for seg hvor elendig de har det, eller hvor dårlig de vil føle seg om noe går galt. De bekymrer seg over hvordan de skal håndtere et eventuelt nederlag, eller at de kanskje skal bli sett på som en rar “taper”.

Ikke rart at de synes det er skummelt å prøve noe nytt.

Du kan bruke hjernen din på en utmerket måte, men du må vite hvordan. Det er her hypnose kommer inn.

10. Et hendig og kjekt selvtillits-triks (selvhypnose)

Har du noen gang hatt en drøm som føltes så ekte, at du tenkte du faktisk var der eller at det hadde skjedd i virkeligheten? Du vet at du ikke var der, men det føltes slik. Her får du en metode som kan øke din selvtillit på bare noen minutter:

 1. Lukk øynene, og fokuser på hva du vil gjøre med din selvtillit. Husk at det kan være hva som helst.
 2. Når du nå puster rolig og fint (fokuser på utpustingen), tenk på hvordan det er 20 sekunder etter du ville gjøre noe du ikke turte å gjøre. F.eks 20 sekunder etter at du lot være å snakke høyt i en forsamling fordi du ikke turte.
 3. Fokuser på følelsen over hvor enkelt og greit det egentlig var etterpå. At det var litt rart men en fantastisk god følelse etter å faktisk ha utført det du ikke turte.
 4. Fokuser på hvordan det faktisk ville gått, om du gjorde det. Se for deg at du puster rolig og er helt avslappet. “Husk” hvor avslappet du var når du gjorde noe du ikke turte.

Jo mer du gjør dette, desto mer vil du føle deg avslappet og rolig når du står i en situasjon du egentlig ikke liker. Du vil lure hjernen din til å bli mer selvsikker.

11. Ta i mot selvsikkerhet fra andre mennesker

Dette høres kanskje rart ut, men selvtillit kan bli “plukket opp” ved å observere andre selvsikre personer. Lær deg hva selvsikre personer gjør, og hvordan de ser på verden.

Tenk nøye gjennom hvordan de ville levd livet ditt hvis de var i din situasjon.

Hvis du virkelig vil gjøre noe med det, så kan du skrive en liten historie på rundt 1000 ord om noen i din posisjon, som lever ditt liv, og som gjør en rekke handlinger hver dag som oser av selvtillit.

Hvilken idéer har de, hvilken avgjørelser tar de, hvilken handlinger utfører de?

Og, etter hvert som du bygger din selvtillit, så kan du glemme å se på de med høy selvtillit. Hvorfor? Fordi nå er du en person som ANDRE vil se opp til og lære av.

12. Lag ditt eget kart av selvsikkerhet

Har du lagt merke til at mange rundt deg fokuserer på hva de IKKE vil, fremfor hva de vil?

Vi har alle gjort det, og sliter du med lav selvtillit, så gjør du det sikkert hele tiden.

Men dette er ingen god måte å gjøre ting på, fordi resultatet blir at du lager et kart av hvordan du vil at ting IKKE skal være. Hvis du f.eks skal skyte med pil og bue, så må du fokusere på blinken og hvor du skal treffe – ikke på de plassene du IKKE skal treffe. Tenker du på alt det du ikke skal gjøre, så vil det også få deg til å føle deg langt nede.

Det du kan gjøre nå, er å skrive et par hundre ord om hvordan du ville oppføre deg i en gitt situasjon du tenker på akkurat nå.

Hvordan vil ditt uttrykk, atferd, stemme, kroppsspråk og pust være når du er ekstremt selvsikker i akkurat denne situasjonen.

 • Hvordan vil du se ut / hvordan vil andre se deg?
 • Hva vil du gjøre annerledes med den selvsikkerheten?
 • Hva vil du si med den selvsikkerheten?

13. Hvordan Dumbo gjorde det

Publikum venter. Han vil selvfølgelig dø. Hvordan kan han overleve det stupet fra en slik høyde når bassenget har så lite vann.

Men han kan fly! – Han tror det bare ikke selv.

Han har blitt sett på som et gigantisk misfoster hele livet. Han har mistet sine magiske fjær, og han tror at han ikke kan fly uten de.

Vennen til Dumbo (musen) sier “det er ikke fjærene, det er deg! Du kan fly! Glem fjærene. Det er på tide å stupe”.

Han faller. Publikum ser på. Akkurat når han skal treffe det lille vannet, så hører Dumbo stemmen til vennen sin i hodet: “det er du, Dumbo, ikke fjærene”.

Til slutt så flyr han. Han trenger ikke fjærene. Når han endelig tror på seg selv, så rømmer han fra det skumle sirkuset.

14. Hvorfor du kan lære å tro på deg selv

Nivået av hvor mye du tror på deg selv er ikke skrevet i stein. Det kan faktisk gjøres om.

Vi kan alle være fleksible, og endre på hvordan vi er. Vi kan til og med “fly” hvis vi vil.

Husk at du ble født inn i denne verden, uten å vite hva du kan og hva du ikke kan.

Så, etter hvert som du vokser og blir eldre, så lærer livet deg at du må begrense deg selv.

Et lite barn sier ikke: “jeg er ikke en person som kunne gjort noe, jeg gjør!”

Et lite barn har ikke lært seg å begrense seg selv enda eller høre på folk som er pessimistiske.

Det første steget du må gjøre for å tro mer på deg selv, er å kvitte deg med alle gamle tanker om at du må begrense deg selv på noen måte. Dette er tanker du har samlet opp gjennom livet ditt, fordi samfunnet påvirker deg. Dette er selvsagt helt normalt.

Neste gang du hører din indre kritiske stemme i hodet, så slapp av et øyeblikk, og spør deg selv: “virkelig? hvorfor?”.

Kanskje du får et klarere svar når du stopper opp og tenker mer reflektert gjennom slike spørsmål.

15. Indre kritikk, se opp!

Når du begynner å tvile på deg selv, så stopp opp og lytt til den lille negative indre stemmen.

Hvem sin stemme er det egentlig? En av foreldrene? En bølle du kjente fra skolen for mange år siden? En samling av flere stemmer fra flere ulike personer opp gjennom årene?

Én ting er sikkert; den lille stemmen i hodet ditt er egentlig ikke din. Den er skapt gjennom noen andre og later som det er din egen stemme.

Si til deg selv: “Dette er ikke min egen stemme!”.

Så kan du begynne å utfordre stemmen, og etter hvert bare ignorere den helt. Den vil til slutt forsvinne, fordi den ikke får oppmerksomhet fra deg.

16. Hvordan enkle ord kan forbedre selvtilliten

Tenk på de vanlige superkreftene til de mest kjente superheltene (supermann, spiderman osv). Skriv disse ned på et papir.

Dette kan f.eks være at man kan bevege seg raskere enn lynet, klatre på vegger, se gjennom vegger…hva som helst.

Hvorfor sier jeg dette?

Når du forbereder hjernen din til å ha slike positive kvaliteter i hodet, så kan det bestemme hvordan din atferd vil være.

Du vil selvsagt ikke bare plutselig begynne å fly, eller se gjennom vegger, men mønstrene til superhelter er at de har evne til å gjøre noe stort, de har mot, og de har dyktighet.

I en studie, så ble halvparten bedt om å skrive ned superkrefter på et papir. Disse personene hadde større sjanse for å gi noe til veldedighet i tiden fremover. Grunnen er at når du gir til veldedighet, så gjør du det fordi du har mulighet. Derfor bør du bruke mange “mulighets-ord” hver dag og si disse til deg selv hver morgen. F.eks, “jeg har muligheten til å være den beste versjonen av meg selv.”

Så vel som superhelt-krefter, så kan du skrive ned andre positive egenskaper (uansett om du har dem allerede eller ikke). Gjør dette før du går ut eller starter dagen. F.eks, så kan jeg skrive:

 • Styrke
 • Verdighet
 • Rolig
 • Intelligent
 • Humor
 • Generøs
 • Hurtig
 • Utstråling
 • Populær
 • Bestemt
 • og så videre…

Du må ikke bare fokusere på nåtiden eller fremtiden, men også på ordene du skriver ned.

Sett av noen minutter hver dag, og skriv ned en slik liste. Så bruker du noen minutter på å lese gjennom listen (det gjør ingenting om det står det samme flere ganger over flere dager).

Du vil bli overrasket over hvor kraftig denne teknikken fungerer for å få underbevisstheten din til å endre seg i positiv retning.

Hvis du ikke vil skrive selv, så print ut listen jeg skrev ovenfor, og ha den i lommeboken din. Les den hver dag og tenk på den hver dag.

17. Tren som en helt

Helte-trening er en fin måte å øke selvtilliten på.

Hør på følgende historie:

En gutt hadde en sykdom/tilstand som gjorde at han var livredd for at folk skulle spy (kaste opp).

En gang ble søsteren syk, og han ble livredd for hva som skulle skje.

Men, gutten elsket filmer hvor Arnold Schwarzenegger spilte i.

Terapeuten til gutten snakket om Arnold og hvordan han ville reagert om hans søster var syk. Den unge gutten ble hypnotisert til å se for seg Arnold og hvordan han tok seg av syke folk ved å være en stor helt. Gutten ble etter hvert instruert til å føle at han selv var Arnold og kjenne på den følelsen.

Han ble kvitt sin sykdom ved å “låne” egenskapene til Arnold og hele tiden tenke på hva han ville gjort i en lignende situasjon. Det var lettere for gutten å se for seg Arnold hjelpe andre syke, enn at gutten selv skulle hjelpe syke.

Steg for steg, så ble den lille gutten forvandlet til å bli mer og mer som Arnold i tenkemåten; rolig, avslappet og bestemt.

Tenk på en situasjon som holder deg tilbake fordi du selv selv mangler selvtillit på det området.

Tenk så på helten din (hvem som helst). Lukk øynene dine og tenk på at helten din skal stå i akkurat den situasjonen som du sliter med og løse den på “helte-vis”.

Bruk denne teknikken, helt til du føler at du mestrer situasjonen selv uten å bruke denne teknikken.

Det vil gå etter hvert. Du må bare være utholdende og ikke gi opp.

18. Skap en stor visjon om deg selv

Selvtillit kommer ikke automatisk så lenge du tror på deg selv.

Ekte selvtillit kommer av at du kan skape en visjon eller et syn om at du kan slappe av i sosiale sammenhenger, starte en bedrift, skrive en bok, eller noe annet som du har lyst til å gjøre.

Få inn som vane at du skal sette deg ned på en rolig plass, lukke øynene, og se for deg at du er besluttsom, rolig og sterk.

Denne visualiserings-teknikken er svært effektiv og den kan lære deg til å bli selvsikker, ha tro på deg selv og få inn en oppførsel som gjør at du i større grad vil oppnå suksess.

Se for deg at du ser deg selv på en TV-skjerm. Den skapningen du ser av deg selv på TVen, viser deg hvordan du skal oppføre deg når du har tro på deg selv. Når du gjør dette ofte nok, så vil du etter hvert ta til deg egenskapene fra “helten” fra TVen.

Selvtillit betyr ikke arroganse eller blindhet mot dine egne svakheter. Men igjen, det betyr heller ikke at du skal tenke at du er perfekt akkurat som du er.

Din selvtillit må fokuseres på hva DU vil gjøre og hva DU vil oppnå i livet. Og en viktig del i denne prosessen er å vite om dine svakheter og dermed kunne slappe av pga disse svakhetene.

Å kunne tro på seg selv gir deg frihet til å kunne gjøre en del feil i livet.

Når du gjør disse feilene så vet du at de bare er midlertidig og at du kan gjøre noe med de. Du vet at det ikke er slutten på livet ditt. Derfor er det viktig å øke sin selvtillit, for å nettopp kunne tenke slik.

Noe annet du vil merke ved økt selvtillit er at de rundt deg også vil tro at du klarer mer. De vil rett og slett ha tro på deg.

Husk historien om Dumbo; det er ikke fjærene, det er DU!

19. Er mangel på selvtillit årsaken til at tankene holder deg
tilbake?

Mangel på selvtillit kan føre til at du ikke strekker deg etter ditt innerste potensiale.

La meg fortelle deg en historie fra et hypnosekontor:
“Hvorfor holder du deg tilbake?” spurte den gamle mannen og så på terapeuten.

Den gamle mannen var en pasient og hadde fått hjelp til å kontrollere blodsukkeret gjennom hypnose. Han syntes virksomheten til terapeuten var meget interessant.

“Tenk stort”, sa den gamle mannen. “Hvorfor hjelper du kun 8 personer pr. uke, når du egentlig kan lære 100-vis av personer hver uke som igjen kan lære 8 stk hver pr uke. Det blir 800 i uka.”

Terapeuten utvidet senere virksomheten sin til å lage et kurs via nett, som han solgte. På dette kurset kunne han snakke inn på lydspor, slik at folk kunne høre på det i stua. Han solgte for millioner.

Husk at du må tenke stort, for å få til noe stort. Ikke la tankene og selvtilliten holde deg tilbake. Vil du noe, så gjør det!

“Uansett hva du drømmer eller tror du kan gjøre, gjør det!

Dristighet har flere egenskaper; makt, magi og det er genialt.”

Johann Wolfgang von Goethe

20. Husk at alt starter i det små

Det kan av og til føles skummelt å gjøre noe nytt, eller noe større.

Men du må fjerne presset fra deg selv, ved å huske at Roma ikke ble bygd på én dag. Faktisk, så startet det med noen få gjerder.

Menneskene har ikke alltid vært mange.

Microsoft begynte på et lite bakrom.

Richard Branson begynte sin karriere ved å bruke en offentlig telefonboks.

Biltema startet i en kjeller i Sverige hos en som ville sende bildeler via post.

Alt starter i det små, med lite utstyr eller lignende. Alt startet med noe veldig smått, og har med tiden til hjelp, utviklet seg til noe større.

Derfor betyr det lite hvor du er akkurat nå, for med tiden til hjelp, så vil også du oppnå det du ønsker.

Les også om hvordan små endringer i hverdagen kan utgjøre store forskjeller.

21. Hvordan øker du motet ditt?

Hver dag, så tenker jeg på hva Sydney Smith en gang sa:

“A great deal of talent is lost to the world for want of a little courage. Every day sends to their graves obscure men whose timidity prevented them from making a first effort.”

Vi kan si at “vi angrer ikke på det vi har gjort, men på det vi ikke har gjort”.

Så lenge du ikke ser hvor langt du kan gå, så vil heller aldri få vite hvor langt du faktisk kunne gå. Du vil alltid lure.

Hvis du har store planer (eller noen mindre planer), så lukk øynene dine nå (eller, les det neste avsnittet, og så kan du lukke øynene).

Tenk så på hva som ville skjedd om du aldri hadde prøvd ut noe. Tenk så videre på når du er 10 år eldre, og ser tilbake til denne dagen. Du vil sikkert tenke: “tenk om jeg bare…”

Du kan øke motet ditt ved å forsterke følelsen av hvor ille du ville følt deg, om du lot være å prøve ut noe, eller gjøre noe.

Tenk bare på alle de gangene du egentlig ikke ville dra en plass, men så gjør du det likevel. De fleste gangen så sitter du sikkert igjen med en følelse av: “så bra at jeg gjorde dette”.

22. Store tanker betyr mye selvtillit

Med mindre du kan forestille deg store ting/hendelser for deg selv, så vil du ikke nå målet ditt.

Bruk denne øvelsen til å visualisere alle stegene du må ta for å oppnå din drøm. Gjør denne øvelsen med en annen person

 • Se for deg at du har kommet til et stadie i livet hvor du har oppnådd dine drømmer.
 • Få den andre personen til å spørre deg om hvordan du oppnådde dette målet.
 • Den som spør, må være veldig direkte og spørrende. F.eks: hva var dine første steg mot suksess? hvordan fikk du startkapitalen? hvem hjalp deg? hva heter de? hva skjedde så? hvilken farge er det på døren til kontoret ditt? hvor mye betaler du i leie? osv…
 • Din jobb er å være så overbevisende som mulig i svarene du avgir. Etter hvert så vil det begynne å kjennes veldig virkelig ut. Den som spør, må spørre mange praktiske spørsmål.
 • Etter hvert som du svarer, få intervjueren til å skrive ned svarene du gir. Han kan også spørre negative spørsmål, som f.eks: hva var det vanskeligste med å oppnå dette målet? Spør også spørsmål som: hva er det beste med å ha oppnådd drømmen? beskriv en typisk dag for deg?
 • Lukk så øynene dine, mens intervjueren sakte men sikkert leser opp svarene du har avgitt. Se for deg (som at du er i en film) at du fullfører alt du har sagt som svar. Når du har gjort dette, så øker sannsynligheten for at du faktisk kommer til å gjøre det du har svart.

23. Er det mulig at du frykter nederlag?

Noen ganger kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvorfor vi har et selvtillitsproblem. Et mønster man ofte ser, er at de som mangler selvtillit ofte er redd for å feile, og derfor unnlater de å prøve noe nytt.

Hvordan kan du si om frykt eller nederlag er et problem for deg?

Vel, frykten for å feile er nært forbundet med frykten for å bli avvist, det å få kritikk fra andre og det at man hele tiden finner på unnskyldninger.

Du kan alltids lage en unnskyldning for å ikke gjøre noe, uansett hvilket utfall det vil bringe. Til syvende og sist, så ligger det på om du tror på unnskyldningene dine selv eller ikke.

Will Shakespeare sa det på en fin måte for noen hundre år siden:

“Våre tvil er våre forrædere, og gjør at vi mister det gode vi KANSKJE vinner, ved å ha frykt for å prøve.”

Dette kan brukes i dag, som i “gamle dager”.

Når vi frykter noe så mye at vi ikke engang vil prøve det ut, så vil det hindre oss i å finne ut hva vi egentlig er i stand til å få til.

24. 4 årsaker til nederlag

Du har sikkert hørt følgende: det er bedre å angre på noe som du har gjort, i stedenfor å angre på noe du ikke gjorde.

Hvis du aldri prøver noe som du faktisk kan prøve, hvilket liv lever du da? Sannsynligvis et liv som går ut på at du angrer på alt du ikke har gjort, som igjen vil føre til mye negativitet og unødvendig energibruk.

Hvis du mistenker at du faktisk frykter nederlag, så kan du se på følgende punkter.

Punkt 1: Perfeksjonisme. Alt som ikke blir perfekt på første forsøk, blir sett på som et totalt nederlag.

Punkt 2: Å være et offer for andres perfeksjonisme. Du blir alltid kritisert av dine nærmeste, som foreldre, lærere, venner og kollegaer.

Punkt 3: For mye fokus på individet og ikke handling: Nederlaget er en følge av hvem du er (i stedet for hvilken handling du gjorde).

Punkt 4: Ha en feiloppfatning av hva selvtillit er: Å ha selvtillit betyr ikke at du vet du vil ha suksess. Det betyr at du vet du takler nederlag om det skal skje en gang.

For å løse et problem i livet, så må du først vite hva problemet er. De punktene ovenfor er de mest vanlige når det kommer til frykten for å mislykkes, og hvis du kjenner deg igjen av noen av de, så er du allerede godt i gang med å jobbe med deg selv.

25. Ikke ta det personlig

Av og til kan det kjennes ut som at selvtilliten din fyker fra den ene siden til den andre.

En måte å unngå at dette skjer, er å øve på å ikke ta ting personlig. Hvis noe ikke gikk som du hadde ventet, så spør følgende spørsmål til deg selv:

“Ok, hvilke faktorer fra utsiden gjorde at akkurat dette ikke fungerte som det skulle?”

Var det økonomien? Var det geografisk avstand fra kjæresten din? Kanskje var det at banken ikke lånte deg de pengene de hadde lovt?

Se på ditt ansvar som en realistisk del av bildet – ikke hele bildet i seg selv.

Og hvis det var ditt ansvar at noe gikk galt, hvilke faktorer var det som gjorde det? Var det kanskje at din nyfødte baby holdt deg oppe hele natten, slik at du ikke klarte å gjennomføre eksamen?

Når du overfører feilen til noe som har skjedd utenfor din kontroll, så er det mye lettere å akseptere det, og dermed ikke ta det personlig. Du føler dermed at du ikke er en idiot, slik som noen kanskje tror om seg selv.

Dette handler selvsagt ikke om å overføre skylden til andre, men å objektivt se på faktorer på utsiden som har hatt påvirkning på utfallet.

26. Glem alt som heter nederlag og suksess

Det var en gang, da du var veldig liten, at du ikke fryktet nederlag, nettopp fordi du ikke hadde lært deg hva nederlag var enda.

En fin måte å unngå å frykte nederlag på, er å tenke seg at du er et barn igjen, og dermed glemme tanken om nederlag og suksess. Bare nyt reisen når du skal prøve ut noe nytt og se hvor langt du kommer.

Dette er hva som skjer med de som kan luke ut både fortid og fremtid, og kun fokusere på den flyten du er i akkurat nå.

Dette er lettere sagt enn gjort, men er du bevisst på det hver dag, så vil du etterhvert få det spikret i underbevisstheten din.

Og som du sikkert har fått med deg til nå, så vil det å ikke bry seg om utfallet være en stor del av din selvtillit.

27. Ingen feiltagelser, bare tilbakemelding

Dette har nærmest blitt en klisje.

Vi lærer hva som fungerer ved å se på hva som ikke fungerer. Hvis vi ikke prøver, så lærer vi heller ikke.

Ild ble ikke bare funnet opp sånn plutselig. Det ble gjort flere forsøk – noen av de så sikkert helt latterlig ut – før man fant ut hvordan man effektivt kunne få frem ild. Men, sluttresultatet ble alltid fokusert på.

Vær åpen for det meste, og tenk på “tilbakemelding” og “resultater”.

En god forsker ser resultatene fra en studie han har gjort, og ikke fra suksess eller nederlag; resultat som må sees på med objektive øyne.

Hvis noe ikke fungerer…så bra! Nå vet du i hvert fall at du må gjøre det annerledes neste gang.

Personer som har suksess innenfor idrett eller en annen type jobb vet akkurat dette. De spør seg selv: “hvordan kan jeg forbedre meg? hva fungerte godt og hva fungerte ikke så godt?

“Nederlag” er navnet på det landskapet du må gjennom for å kunne finne “suksess”.

Husk dette; de som virkelig har høy selvtillit gir blaffen i om de vil ha suksess. De bryr seg heller om at de vil håndtere situasjonen hvis de feiler i noe…og de lærer fra feiltagelser.

28. En merkelig måte å få mer selvtillit på

Få en vane som gjør at du tester ut hvor mye du kan feile.

Lær noe nytt og prøv nye ting.

Sett deg selv utenfor komfortsonen og bli vant til å klare å gjøre ting. De som har mest suksess er ofte de som prøver ut flest mulig ting.

Dette er særdeles viktig for å at du skal kunne få et fint liv.

Det å unngå å prøve nye ting er ikke løsningen på et godt liv.

Hva folk flest ofte glemmer er at for å kunne få en høyere suksessrate, så må du ha en høy feilrate. Altså, du må gjøre feil ofte, for å kunne ha suksess ofte. Ikke prøv å unngå å gjøre feil, bare ved å la være å utføre noe.

Og hvis du forutser at du vil feile i noe, og du faktisk feiler, så har du hatt suksess i din spådom.

29. Hva betyr suksess for deg?

Selvtillit blir ofte ødelagt når man begynner å frykte nederlag.

Og frykten for nederlag er ofte frykt for å feile andres forventninger, som innerst inne kanskje ikke er det du ser for deg er suksess.

Derfor kan det være en god idé å finne ut hva suksess betyr for deg.

 • Kanskje er det hvis du får muligheten til å hjelpe andre med noe?
 • Kanskje er det en sunn kropp og gode venner?
 • Kanskje er det å bo på en plass hvor det er mye sol?
 • Kanskje er det å mestre en ny aktivitet?

For mange, så betyr suksess å ha masse penger. Men ifølge forskning så vil ikke mer penger nødvendigvis bety mer suksess eller lykke.

Sett deg ned å tenk over hva som virkelig gjør at du føler en indre suksess. Husk også på at det som gjør at andre føler suksess, betyr ikke at du vil føle det samme.

Del gjerne innlegget

Facebook