hjemmelaget-vaniljeis-feat

Hjemmelaget vaniljeis

Litt info om hjemmelaget vaniljeis

Sunt med hjemmelaget vaniljeis?? Noen tenker kanskje at egg, sukker og fløte ikke er sunt. Egg fører jo til livsfarlig kolesterol, sukker fører til diabetes/fedme (osv…), og fløte er full av fett, så det vil nok gjøre deg stor og feit. NEI!

Alt dette er selvsagt bare tull. Før i tiden så trodde man at egg var farlig, og at fløte gjorde deg feit fordi det var mye fett. Fett fører ikke til fedme, uraffinert sukker fører ikke til diabetes og egg fører ikke til at kolesterolet ditt går ut av kontroll. Jeg oppfordrer folk til å finne ut mer om dette selv ved å søke på det, da jeg ikke har tid til å skrive om dette hver gang det kommer opp. Hvis du skulle være livredd for alt som heter sukker, så kan du fint erstatte det med en annen type søtning som du heller foretrekker i hjemmelaget vaniljeis.

Egg inneholder svært mye næring, vitaminer og mineraler. Uraffinert sukker inneholder noe mineraler, og gjør ingen skade (med mindre du overdriver noe voldsomt) når det blandes sammen med fettkilder som f.eks egg og fløte. Og fløten er best om den var upasteurisert. Da jeg kjøper Tine sin fløte, så er den selvsagt pasteurisert. Dette går greit å bruke, så lenge man ellers er frisk og rask. Ellers så bruker jeg ekte vanilje fra vaniljestang når jeg lager hjemmelaget vaniljeis. Denne kutter du på langs, og så skraper/skyver du frøene ut med en kniv.

Under finner du oppskrift på hjemmelaget vaniljeis.

Skriv ut/print

Hjemmelaget vaniljeis

Ingredienser

  • 5 eggeplommer
  • 60 g uraffinert sukker
  • 3 dl fløte
  • 4 dl h-melk
  • 1 stk vaniljestang

Instruksjoner

  • Del vaniljestangen i to (på langs) og skrap ut frøene. Bland stangen og frøene sammen med fløte og melk.
  • Gi fløten, melka og vaniljen et raskt oppkok. Sett til siden.
  • Pisk eggeplommene og sukker godt sammen (et par minutter).
  • Ta ut vaniljestangen fra melkeblandinga. 
  • Hell den varme melkeblandinga i en tynn stråle i egg- og sukkerblandingen mens egg og sukker vispes sammen.
  • Hell alt sammen i en stor bolle. Legg i vaniljestanga.
  • Settes kjølig til blandingen er helt avkjølt og kald.
  • Helles over i en ismaskin, som skal gå i 10-15 minutter.
  • Enten kan isen spises nå, eller settes i fryseren i noen timer til.

Notater

Hvor kjøper jeg ingrediensene:
  • Egg: vanlig matbutikk.
  • Uraffinert sukker: Coop Mega.
  • Fløte: vanlig matbutikk.
  • Vaniljestang: vanlig matbutikk.

Del gjerne innlegget

Facebook