steking lammelår

Lammelår i ovn

Å steke lammelår i ovn er lekende lett. Men husk å planlegg i god tid, da dette er langtidsstekt lammelår.

Lammelår i ovn er nydelig godt. Det er enkelt å tilberede, og et helt lammelår metter mange sultne mager. Lammelår i ovn er også relativt billig mat, og det er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Lammet går mye på gressbeite, og spiser derfor mye naturlig mat i løpet av året.

Når det kommer til steketid, så beregner jeg ca 3 timer til 3 kg lammelår til steking av lammelår i ovn. Er du usikker på hvor lenge det bør stå i ovnen, så vil jeg anbefale deg å bruke et steketermometer. Stikk dette inn i den mest kjøttfulle delen av lammelåret. Vil du ha lammelår i ovn godt stekt, så bør du ta ut kjøttet når kjernetemperaturen viser ca 64 grader. Grunnen til det, er at temperaturen stiger 4-5 grader etter at du tar ut lammelåret, og det vil derfor ende på ca 68 grader. Vil du ha rosa kjøtt (altså mindre stekt), så bør du ta ut lammelåret når temperaturen viser ca 56-57 grader.

Etter at du tar ut lammelåret, så bør det hvile på benken i ca 1 time. Se under for instruksjoner.

Husk at steking av lammelår egentlig er veldig enkelt. Du må bare planlegge noen timer før du skal servere lammelåret.

Under finner du fremgangsmåte på hvordan du kan steke lammelår i ovn. Ingenting er så godt som et helstekt lammelår i ovnen.

steking lammelår
Skriv ut/print

Lammelår i ovn

Ingredienser

  • 1 lammelår
  • 1 ts pepper
  • 2 ts salt
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 ts rosmarin
  • 2 gule løk
  • 1/2 liter vann

Instruksjoner

  • Ovnen settes på 125 grader.
  • Gni så inn lammelåret med krydderet.
  • Lag snitt i lammelåret, hvor du putter inn hvitløksfedd. Feddene kan godt deles i mindre biter på forhånd.
  • Legg løkbåtene i en langpanne med vann. Legg så lammelåret over i langpanna, og bruk et steketermometer for å måle temperatur. Stikk termometeret inn hvor det er mest kjøtt.

Steking

  • Man bør beregne ca 3 timer til 3 kg lammelår. Godt stekt er ved 67-68 grader, og rosa kjøtt er ved ca 60 grader. Dette ser du på steketermometeret.
  • Temperaturen stiger litt etter at du har tatt ut lammelåret fra ovnen. Dette varierer fra ca 4-5 grader.
  • Ønsker du 63 grader, så bør du ta ut kjøttet når det er på rundt 58-59 grader.

Etter steking

  • Kjøttet bør hvile etter steking.
  • Pakk kjøttet inn i en stekepose eller aluminiumsfolie, og deretter inn i en håndduk. La det hvile på benken i ca 1 time. Saften vil da spre seg utover i kjøttet, slik at det blir mer saftig.

Del gjerne innlegget

Facebook