Litt info om nydelig hjemmelaget ketchup
Hjemmelaget ketchup er noen hakk bedre enn den du kjøper i butikken. Hvis du i tillegg melkesyregjærer den, eller fermenterer den (som mange liker å si), så blir den enda sunnere og faktisk enda bedre på smak.
Her i huset ble dette raskt en favoritt. Ketchup er jo veldig vanlig å ha i hus, og når man kan lage en variant som er noen hakk sunnere, så ser jeg ikke noen grunn til å kjøpe vanlig ketchup fra butikken. Det du kan gjøre, er å tømme en ketchupflaske, og vaske den godt. Så fyller du opp med hjemmelaget god ketchup. Da er det lett å lure de som sier “æsj” til alt som er hjemmelaga.
Hvordan lage hjemmelaget ketchup?
Det er egentlig veldig enkelt. Du blander sammen alle ingrediensene du ser i ingredienslisten lenger ned på siden, og så setter du dette på kjøkkenbenken i 3-4 dager til fermentering/gjæring. Etter 3-4 dager, så er den klar til å spises. Du kan spise den før også, men jo lenger den står, jo mer bakterier blir det i ketchupen, og det er bra for magen. Hjemmelaget ketchup står seg lenge i kjøleskap, og det passer perfekt til det meste av salte middager (og selvsagt på pølser). Dette er så lett å lage, at selv barna kan gjøre det. Det eneste du trenger som ikke er så vanlig, er myse. Hvis du IKKE har myse tilgjengelig, så kan du bruke vannkefir, kombucha eller vita biosa. Sistnevnte finner du i nettbutikker, og kanskje på din lokale helsekostbutikk.
Noen tips
Erfaring viser at om sommeren går prosessen mye kjappere enn om vinteren. Unngår man salt, så kan det fort bli alkohol-gjæring, så salt er veldig viktig hvis man vil unngå alkohol. Tomater inneholder mye sukker og derfor anbefales en starter. Om det er kombucha, eddik, eller myse, spiller ingen rolle, bare det er av god kvalitet. Jeg pleier å ta det som jeg har for hånd. For å være sikker på at muggen ikke kommer inn i bildet, så rør i glasset en gang om dagen. Mer trengs ikke.
Under finner du oppskriften på hjemmelaget ketchup som er fermentert.
Hjemmelaget ketchup (melkesyregjæret)
Ingredienser
- 600 g tomatpuré (økologisk)
- 4 ss lønnesirup
- 6 ss myse eller kombucha-eddik (eller vita biosa, kan kjøpes)
- 2 ss eplecidereddik
- 1 ss uraffinert havsalt
- 1-2 ts cayennepepper
- 1 fedd hvitløk (hvitløkspresse)
Instruksjoner
- Bland alt i en skål.
- Legg over i et glass med lokk. Hvis du tetter lokket helt igjen, må du løsne det 2 ganger i døgnet for å lette på trykket. Du kan også la lokket ligge løst, eller nesten skrudd helt igjen, slik at trykket slippes ut. Legg da gjerne et kjøkkenklede rundt i tillegg.
- La stå i romtemperatur i 3-4 dager.
- Hvis det kommer hvit mugg på toppen, så kan dette fjernes. Det er sannsynligvis kamgjær, og det er ikke farlig. Men det smaker bedre om du tar det bort.
- Etter 3-4 dager på kjøkkenbenken, så settes glasset (med lokk) i kjøleskapet. Her kan det lagres lenge.