yoghurt

Hjemmelaget yoghurt

Yoghurt er en god kilde til bakterier som magen og tarmsystemet har godt av. Jeg lager min yoghurt på upasteurisert melk som jeg får fra en lokal bonde i nærheten. Denne smaker bedre, har et høyere næringsinnhold, og er lettere fordøyelig enn vanlig butikkmelk.

Noen vil kanskje si at melka som kommer rett fra bonden er full av dårlige bakterier og at det kan være farlig å drikke den. Dette er bare vås. Så lenge bonden tapper på skikkelig måte, og bruker rene metoder, så er ikke dette noen fare. Hvis du finner en bonde som er villig til å gi bort litt melk, så kan du spørre om å få se på, slik at du vet hvordan han eller hun tapper melka. Dessuten, så vil eventuelt «farlige» bakterier nøytraliseres når du syrner melka, så det vil uansett ikke være noen fare.

Jeg lager stort sett 10 liter yoghurt når jeg først holder på. Etter de har stått i ovnen over natten for å syrne, så setter jeg alt i kjølerommet (veldig kjekt med kjølerom). Når det begynner å bli tomt for yoghurt, så henter jeg mer melk fra bonden. Det beste da er å ta vare på en skvett med yoghurt fra forrige sats, så slipper du å kjøpe yoghurt fra butikken.

yoghurt
Skriv ut/print

Hjemmelaget yoghurt

Størrelse: 1 porsjon

Ingredienser

  • 1 liter melk
  • 0,3 dl startkultur (kan være Tine naturell yoghurt, eller fra yoghurt du har laget selv)

Instruksjoner

  • Hell melken over i en kjele, og varm opp til 42 grader.
  • Hell en liten skvett (ca 3-5 dl) over i en bolle og vent til den kjøles ned til 40 grader.
  • Visp så inn startkulturen i den noe avkjølte melka, og hell denne tilbake i blandingen. Melka som er i kjelen må også komme ned i 40 grader før du heller tilbake skvetten med startkultur.
  • Visp godt i noen sekunder.
  • Hell blandingen over| på glass (f.eks norgesglass) og legg på lokket. Ikke fyll helt opp. La det være minst 10% luft på toppen.
  • Sett glassene i ovnen på 45 grader varmluft med en tresleiv i åpningen. Dette gjøres for at temperaturen holder seg på ca 40 grader.
  • Har du dehydrator, så settes denne på 40 grader celsius.
  • La stå i ca 8-12 timer. Sjekk at smaken er syrlig etter 8 timer. Er den syrlig nok, og har tyknet, er den ferdig.

Notater

Hvor kjøpes ingrediensene:
Melk: jeg får hos en lokal bonde. Hvis du ikke har tilgang på en bonde, så bruk vanlig H-melk fra butikken.
Startkultur: F.eks Tine yoghurt fra vanlig matbutikk. Eventuelt kan du bestille bakterier fra hjemmeriet.dk.

Del gjerne innlegget

Facebook