Hjortestek med grønnsaker står på menyen.
Hjortestek med gode grønnsaker og en herlig saus står på menyen. Det som er med hjortesteik, og alle andre steiker, er at du må planlegge middagen i god tid. Hjortesteika bør hvile i romtemperatur i minst 1 time før steking slik at den blir romtemperert. Hvis den er fryst så må du ta den ut noen dager før og tine den i kjøleskap. Du kan tine den i romtemperatur, men det er anbefalt å tine den langsomt der det er kjølig.
Når man skal lage hjortestek, så er det viktig å finne riktig kjernetemperatur. Dette gjøres ved å stikke inn et steketermometer i midten av hjortesteika. På denne måten kan du hele tiden sjekke hvilken kjernetemperatur hjortesteika har. Jeg foretrekker rundt 55-60 grader, mens min kone helst vil ha minst 64 grader. Siden det egentlig er det samme for meg, så ender vi opp på fruens ønske.
Husk også å gni kjøttet inn med nykvernet pepper før du steker den. Det finnes metoder hvor man ska la kjøttet ligge i krydder over natten og slikt, men denne fremgangsmåten jeg viser her er enkel og grei. Fordelen er at du slipper å planlegge så veldig mye før du begynner.
Hvis du ikke liker smaken av hjortekjøtt, så kan du følge samme fremgangsmåte med andre typer kjøtt, som f.eks svinesteik. Kjernetemperaturen kan variere noe, så det kan være lurt å ta et kjapt søk før du begynner.
Hjortestek med grønnsaker og saus
Ingredienser
- 1 hjortestek
- salt og pepper
- smør (til steking)
- 2 løker (gul)
- 4 gulrøtter
- honning
- rosmarin (frisk og fersk)
- poteter
- creme fraiche
- fløte
- kraft til saus
Instruksjoner
- Tørk av kjøttet, gni det inn med salt og pepper og la det ligge i romtemperatur i ca 1 time før det skal stekes.
- Mens du venter, så skjær opp gulrøtter og løk i biter og legg det i en ildfast form med smør i bunnen.
- Når kjøttet er romtemperert, så kan du steke det i en panne med smør. La smøret først bli litt brunaktig på middels varme før du legger i hjortesteken. Stek det raskt på alle sider og legg det over i den ildfaste formen.
- Stikk inn et steketermometer slik at spissen er ca midt i hjortesteken. Stekes på 100 grader til temperaturen har nådd ca 58-60 grader. Ønsker du godt stekt, så la det bli 65-70 grader. Ønsker du veldig rosa kjøtt, så ta den ut på 55 grader.
- Når det er igjen ca 30 minutter til steken er ferdig: kok poteter ved å legge poteter i kokende vann og la de koke i ca 30-35 minutter. Legg på lokk. Koketiden varierer ut i fra hvilken størrelse de har. Kjenn etter ca 25 minutter om de er myke eller harde.
Saus
- Når det er igjen ca 45 minutter til hjortesteken er ferdig: finn frem en liten kjele, tilsett kraft (hvis du ikke har kraft, så kan du kjøpe kraft/buljong fra butikken), grovhakket løk og friske urter. La det småputre i ca 10 minutter før du siler sausen.
- Tilsett litt honning, salt og pepper. Smak til og kjenn etter hva du liker best.
- Til slutt så tilsettes litt fløte og creme fraiche hvis du ønsker det. Dette gir sausen en god og fyldig smak. Ha sausen på lav varme til hjortesteken er ferdig.