koke potet

Hvordan koke poteter

Kort info

Har du noen gang stilt deg selv spørsmålet; hvordan koke poteter? Hvis du svarer ja, så er det bare å lese videre. Det er svært enkelt, men likevel er det mange som ikke kan det.

Jeg husker første gang jeg selv skulle koke poteter. Det var på jobb i 2010, og jeg skulle koke poteter for en jeg jobbet sammen med. Jeg hadde aldri gjort det før (spiste svært lite potet på den tiden, mest ris) og derfor tenkte jeg at 10 minutter var nok. Når jeg koker ris, så er det ofte fra 10-20 minutter. Resultatet var en meget hard og ikke så veldig god potet.

Jeg lærte raskt at poteter ofte trenger lenger koketid enn ris og pasta.

Det du kan huske på, er at til mer du kutter opp potetene i biter, til mindre koketid trenger de. En stor potetsort trenger kanskje over 30 minutter, mens en liten potet er ferdig på godt under 20 minutter. Da får du en god og mør potet.

Du kan enten koke de i vann, eller dampe de. Jeg foretrekker faktisk å dampe de, men det innebærer at du må ha en kjele som gjør at du kan dampe i. Ulempen med å koke potetene, er at de lettere kan gå i oppløsning. Damper du de, så skjer det sjelden at de går i oppløsning.

Fremgangsmåten på hvordan du skal koke/dampe poteter, finner du under. Du bruker akkurat den potetsorten du selv ønsker. Men husk; jo mindre potet, desto kortere koketid.

koke potet
Skriv ut/print

Hvordan koke potet

Ingredienser

  • poteter
  • vann

Instruksjoner

Dampe

  • Legg vann i underdelen, og legg overdelen med potet i på toppen. Kok opp, og sett ned temperaturen til middels. Legg på lokk.
  • Normalt store poteter trenger ca 45 minutter. Stikk en gaffel inn i poteten for å finne ut hvor myk/hard den er.

Koke i vann

  • Legg poteter i en kjele med vann. Du trenger ikke fylle helt opp, bare nok til at det ikke koker tørt.
  • Når vannet koker, sett ned på middels, og legg på lokk.
  • La stå i 30-40 minutter. Sjekk med en gaffel om de er myk nok, eller trenger noen minutter til.

Notater

Du trenger ikke fjerne skallet før du koker. Fjerner du skallet, så anbefales det å dampe potetene.

Del gjerne innlegget

Facebook