En nydelig “karamellkake”, som de aller fleste vil elske.
Denne “karamellkaken” inneholder ikke noe typisk karamell som folk kjenner fra før. Dvs, søtning, smør og fløte. Kaken inneholder søtning, men det er vel det nærmeste den kommer karamell. Likevel smaker den noe karamell, og jeg har derfor valgt å kalle den for karamellkake.
Kaken ble raskt spist opp av min kone, som elsker sjokolade (glasuren øverst er hjemmelaget sjokolade). Selv om kaken er søt, så er det primært dadler som gjør den søt. Dadler er en av ørkenes delikatesser. Nord i Afrika, så har dadler vært verdsatt i flere tusen år fordi de har en veldig god holdbarhet etter tørking. Her i Norge, så blir dadler ofte konsumert i julen. Jeg spiser ikke dadler hele tiden, men i ny og ne når jeg vil ha noe søtt og godt. Grunnen til at dadler kan være litt klebrige å ta på, er pga det høye sukkerinnholdet.
Kaken inneholder en del kalorier, men det spiller egentlig ingen rolle. Som jeg har sagt før, så er ikke kalorier synonymt med sunnhet. Mange kalorier kan bety sunt, og lite kalorier kan bety usunt. Det som er viktig, er næringen. Spør deg selv om dette vil være positivt eller negativt for kroppen. Lettbrus inneholder 0 kalorier, men er ikke positivt for kroppen. Upasteurisert smør fra gressbeitende kyr har veldig mange kalorier pr 100 gram, men er likevel godt for kroppen. Håper dette får folk til å tenke litt annerledes når det kommer til kalorier.
P.S For å lage nøttesmør, så kan du blande de nøttene du ønsker (f.eks cashew), med litt smeltet kokosolje. Miks godt i blender, til det er en flytende masse. Eventuelt kan du kjøpe et nøttesmør i butikken eller fra en nettbutikk.
Under finner du oppskrift på en nydelig karamellkake.
Karamellkake (uten karamell)
Ingredienser
Bunnen
- 120 g mandler
- 25 g kokosmasse
- 5 dadler
- 0,5 dl kokosolje smeltet
Karamellfyll
- 10 dadler
- 100 g nøttesmør
- 1 ss lønnesirup
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 1/4 ts salt uraffinert
Sjokoladeglasur
- 35 g kakaopulver
- 0,6 dl kokosolje smeltet
- 0,5 dl lønnesirup
Instruksjoner
Bunnen
- Finn frem en rund springform med ca 15 cm i diameter.
- Miks alt i en kjøkkenmaskin og miks godt.
- Press miksen ned i kakeformen. Sett kjølig.
Karamellfyllet
- Miks alt i en kjøkkenmaskin eller blender. I en blender blir det mer som en silkemyk blanding.
- Legg dette over bunnen, og sett kjølig på nytt.
Sjokoladeglasur
- Smelt kokosolje, og bland dette sammen med kakao. Bland så inn lønnesirup. Alt dette kan gjøres for hånd med en skje.
- Settes i kjøleskap i minst 1 time før servering. Du kan også fryse kaken i minst 15 minutter før du deler den opp.