kombucha

Kombucha (gjæret te)

Litt info om kombucha

Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker. For å kunne gjære (fermentere) denne teen, så må du ha en kombucha-mamma som er en symbiotisk kultur av sopper og gjær (SCOBY, akronym på engelsk). Denne SCOBYen kan minne litt om en geléaktig pannekake. Jeg anbefaler denne teen når du skal lage kombucha. Du kan velge en annen smak, men dette merket har jeg gode erfaringer med.

Etter endt fermentering (alt fra 6-30 dager), så dannes det en ny bakteriekultur, som også kalles for kombucha-baby. Du har nå to SCOBYer. Enten så kan du lage to nye satser med kombucha, eller kaste den ene, og lage én sats. Eventuelt kan du gi bort den ene SCOBYen til noen som er interessert i å lage.

Hva er positivt?

Kombucha er en fordøyelseshjelper ved sine probiotiske egenskaper. Kombucha inneholder også små mengder med glukuronsyre, som virker avgiftende. Normalt vil leveren selv produsere nok av denne syren, men blir leveren overbelastet av giftstoffer, vil kombucha hjelpe leveren i arbeidet med å avgifte kroppen. Selv om kombucha er en fordøyelseshjelper, så er det ikke det beste alternativet om du ønsker optimal fordøyelse. Da er det bedre med en liten skvett eddik (gjerne eplecidereddik) i vannet du drikker. Dette bør også drikkes FØR du inntar mat, slik at den får stimulert magesyren.

Hvem kan drikke kombucha?

Alle kan drikke kombucha. Det finnes likevel forskjellige meninger i forhold til om barn kan drikke dette. Noen sier at barn under 7 år ikke skal ha det, mens noen gir det til sine babyer uten problem. Vil du være på den sikre siden, så gjør et søk selv på Google og dann din egen mening.

Hvor mye kombucha kan man drikke?

Man kan fint drikke flere dl daglig uten at det er noe problem. Det vil være noe koffein i kombucha, og koffein binder noen vitaminer og mineraler som gjør at du ikke tar det like lett opp i kroppen. Om du vil unngå koffeinet, så bør du ikke drikke kombucha.

Første gang jeg lager kombucha – hva gjør jeg?

Er det første gang du skal lage kombucha, så trenger du en dehydrert kombucha eller en kombucha-baby fra noen du kjenner. Kjenner du ingen som har, så kan du bestille herfra og følge denne fremgangsmåten.

kombucha
Skriv ut/print

Kombucha

Størrelse: 1 x oppskrift

Ingredienser

 • 1,5 liter kokende vann
 • 2 poser te (unngå oljebaserte teer)
 • 50 g hvitt sukker (50 g = 5 ss)
 • 2 dl kombucha fra forrige sats (første gang, se link i teksten over)

Instruksjoner

 • Tilsett sukkeret i et stort glass.
 • Tilsett litt kokende vann, og rist godt på glasset slik at sukkeret blir løst opp.
 • Tilsett så resten av vannet.
 • Legg i poser med te, og la de trekke i ca 7 minutter. Dekk til med et klede og strikk, slik at insekter ikke kommer oppi.
 • La blandingen kjøles ned til romtemperatur.
 • Tilsett bakterie-platen fra forrige sats i ny sats, og tilsett ferdig kombucha fra forrige sats, i ny sats.
 • Dekk til med klede og strikk, og la stå på kjøkkenbenken i minst 10 dager før du smaker på den. Du kan smake før, men den er som oftest ikke ferdig før det har gått i hvert fall 10 dager. Den kan stå i månedsvis. Den blir bare surere og surere.
 • I løpet av denne tiden, vil det danne seg en ny bakterie-plate. Denne kalles for en baby. Når du så skal lage en ny sats, så kan du kaste den originale, og bruke babyen i ny sats. Eller du kan lage to satser.

Notater

Hvor kjøper jeg ingrediensene:
Te: helsekost eller iHerb.
Hvitt sukker: vanlig matbutikk.

Del gjerne innlegget

Facebook