Kort om saus til biff
Ingenting er som en nydelig saus til en deilig og saftig biff. Jeg foretrekker den oppskriften du ser under, og mener den passer utmerket godt til en god biff. Det er ingen fasit på hvordan en saus til biff skal være, så om du ønsker å endre litt på oppskriften, så gjør du selvsagt det.
I denne oppskriften bruker jeg sjalottløk. Fordelen med dette (i mine øyne), er at sjalottløken setter en meget god smak på sausen. Sjalottløk smaker mye, og derfor må du ikke overdrive mengden. Andre ingredienser som jeg føler er viktig i en god saus til biff, er crème fraîche, fløte og smør. Dette gjør at sausen blir fyldig, feit og god. Det kan også være lurt å la sausen småputre litt før du serverer den. Dette er ikke noe som MÅ gjøres, men det gjør at smaken blir noe bedre.
Les også: baconsurret biff
Jeg bruker også kraft i saus til biff. Her i hus så bruker jeg alltid langtidskokt kraft. Oppskriften på dette finner du her. Fordelen med å langtidskoke kraft, er at du får mye mer næring i kraften, enn om du lager den på noen få timer. Det er også langt mer næring i hjemmelaget langtidskokt kraft enn det er i kraft du kjøper i butikken. Kraften er lett å fryse ned, og står seg lenge i fryseren. Når du trenger litt, så tar du bare opp et glass, og lar det tine i noen timer. Enklere kan det ikke bli.
Men, om du ikke har hjemmelaget kraft liggende, så er det bare å bruke buljong eller lignende fra butikken.
Under finner du oppskriften på saus til biff.
Saus til biff
Ingredienser
- 200 g sopp
- 1 stk sjalottløk
- 1 ts smør
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 2 dl kraft (gjerne hjemmelaget)
- 1 dl matfløte
- 1 ss creme fraiche
Instruksjoner
- Del sjampinjongen i mindre biter, finhakk sjalottløken, og brun dette i en panne eller kjele med smør.
- Smak til med salt og pepper. Dette er viktig.
- Tilsett resten og la det småkoke til du får en fin konsistens på sausen til biffen.
Notater
Les også: flere sauser til middagen