smuldrepai-med-bær-og-kanel-feat

Smuldrepai med havregryn og blåbær

Smuldrepai med havregryn og blåbær lager du på få minutter.

Oppskriften på smuldrepai med havregryn, kanel og blåbær fikk jeg av min mor for noen år siden. Hun har laget denne i mange år, og det var først nå jeg tenkte jeg ville prøve meg på den. Vi ventet besøk her i heimen, og da var dette en dessert som jeg tenkte var ypperlig å servere til gjester. Jeg visste det var enkelt å tilberede, men fikk meg en overraskelse da jeg hadde satt i gang; det var jo kjempelett!

Husk å sett på ovnen før du begynner å lage smuldrepai, for du er sannsynligvis ferdig å tilberede smuldrepaien før ovnen er varm. I oppskriften til mor så står det 150 g smør og 2-4 ss hvitt sukker. Jeg byttet det ut med 50 g kokosolje, 50 gram smør og 3 ss uraffinert hvitt sukker. Hun har også brukt vaniljekrem under havregrynene. Du trenger selvsagt ikke å buke noe som helst som “fyll”, men jeg valgte å bruke kesam med limesmak. Dette gir paien en litt syrlig smak. Som sagt, så kan du la være å ta med kesam eller annet fyll. Du må bare prøve deg frem selv, slik at du finner ut hva som passer best i din smuldrepai. Til slutt er det godt med litt kanel på toppen av smuldrepai med havregryn.

Legger du epler i bunnen, så blir det mer som en smuldrepai med epler. Du kan også lage smuldrepai med plommer. Det er kun fantasien som setter grenser. Er du glad i epler eller annen frukt, så kjør på.

Noen har kommentert at det er for mye olje. Synes du dette er tilfellet, så er det bare å redusere oljen. Jeg foretrekker akkurat slik det står. Prøv deg frem, så ser du selv hva du liker.

Hvis du vil gjøre havregrynene sunnere, så kan du bløtlegge de i syrlig miljø (litt myse eller eddik) og litt rug over natten. Da gjør du at havregrynene blir lettere å fordøye. Du MÅ ikke gjøre dette, men om du har tid, så gjør det.

Når du er klar, stek smuldrepai med havregryn på 180-190 grader varmluft i ca 20 minutter.

Skriv ut/print

Smuldrepai med havregryn og blåbær

Ingredienser

  • 300 g frosne bær
  • 300 ml kesam
  • 2 ss uraffinert sukker (eller annen søtning)
  • 100 g havregryn (gjerne bløtlagt og tørket)
  • 100 g kokosolje
  • 2 ts kanel

Instruksjoner

  • Ovn på 190 grader varmluft.
  • Legg frosne bær utover i en ildfast form.
  • Smør utover kesam.
  • Smuldre sammen havregryn og sukker godt sammen med kokosolje.
  • Dryss dette over formen.
  • Legg på kanel til slutt på toppen.
  • Stekes i ovn på 190 grader varmluft i ca 18 minutter.

Notater

Hvor kjøper jeg ingrediensene:
Frosne bær: vanlig matbutikk.
Vaniljekesam: vanlig matbutikk.
Uraffinert sukker: Coop Mega.
Havregryn: vanlig matbutikk.
Kokosolje: Coop Mega.
Kanel: Jeg kjøper Ceylon kanel (ekte kanel) fra altShop. Den er noen hakk sunnere enn standard kanel som vanlige matbutikker selger. Kan også kjøpes på helsekost.

Del gjerne innlegget

Facebook