Praktisk info om om surdeigsvafler
Jeg er glad i surdeig. Det har du kanskje skjønt etter å ha sett hva som finnes på siden min. Surdeig er helt supert i og med at det bryter ned de uheldige stoffene i melet, og gjør at det ferdige produktet blir lettere fordøyelig for kroppen vår. Surdeig gjør også at maten får et høyere næringsinnhold enn om du ikke hadde bakt med surdeig. Les mer om surdeig her.
Denne oppskriften skiller seg lite ut fra vanlige vaffelrører. Den store forskjellen er at røren må stå i minst 12 timer, slik at surdeigen kan gjøre jobben sin. Ikke la den stå mer enn 24 timer, da det ikke er nødvendig, og da røren fort kan bli litt for sur. Det kan også nevnes at surdeigsmaken ikke kjennes på selve vaflene. Noen hevder at surdeigsbakst smaker altfor surt, men dette kjennes mer på brød og rundstykker. Det skal også sies at jeg liker denne syrlige smaken, så det er ikke noe problem for meg. Det er kanskje bare en vanesak.
Ellers så har jeg i litt søtning, som f.eks uraffinert sukker, lønnesirup eller yaconsirup. Du trenger ikke dette, men du må nesten prøve deg frem for å finne ut hva du selv liker best. Det kommer også an på hva du skal bruk vaflene til. Er det med søtt eller salt pålegg?
Oppskrift på vafler laget med surdeig finner du under.
Vafler basert på surdeig
Ingredienser
Første runde
- 5 dl vann
- 2,5 dl havregryn
- 2,5 dl hvetemel
- 1 dl rug
- 2 ss surdeigsstarter (hvis du ikke har surdeig, så bruk 4 ss eddik)
Andre runde
- 5 egg
- 3 ss uraffinert sukker
- 1 ts kardemomme
- 0,5 dl smeltet smør
- 1 ts natron
Instruksjoner
Første runde
- Bland sammen surdeig med lunket vann først.
- Bland så inn havregryn og mel.
- La dette stå i 12-24 timer (eventuelt over natten) på kjøkkenbenken.
Andre runde
- Tilsett resten av ingrediensene unntatt smør, miks godt og stek vafler i vaffeljern.
- Bruk smelta smør til å smøre på vaffeljernet.