Kort om pepperkaker
“Når en pepperkakebaker baker pepperbakekaker”…Den strofen har kanskje mange hørt før. Pepperkaker er bakst nr. 1 i jula for mange, og det er ikke uten grunn. Pepperkaker smaker veldig godt, og er noe de aller fleste liker. Jeg vil nesten tørre å påstå at dette er verdens beste pepperkaker. Det får man når man følger en særdeles god pepperkakeoppskrift.
Verdens beste pepperkaker er enkelt å lage, da pepperkakeoppskriften er rett frem. Du blander alt i eltemaskin, og elter til deigen er fin og smidig. Deretter settes den kjølig over natten, og så er det bare å lage pepperkaker. Jeg lager pepperkakehjerter, engler, stjerner og andre figurer vi har liggende. Oppskriften finner du under. Der står det detaljert hva du skal begynne med når du skal blande sammen ingrediensene. Jeg skal ikke påstå at det er sunne pepperkaker, men jeg bruker i hvert fall smør som både er upasteurisert og som kommer fra kyr som beiter på gress (siden jeg steker de, så hjelper det vel fint lite at det er upasteurisert smør, men det er i hvert fall fra gressbeitende kyr). Ellers så bruker jeg uraffinert sukker (som er bedre enn raffinert) i pepperkakeoppskriften, og jeg bruker lønnesirup (som er bedre enn standard sirup fra butikken) i verdens beste pepperkaker. Derfor er nok dette en “sunnere” pepperkake enn hva de fleste lager. Ikke bare er den noen hakk sunnere, men den smaker også noen hakk bedre (synes jeg).
Når verdens beste pepperkaker har kjølt seg helt ned, så kan du pynte pepperkakene. Da blander du én stk eggehvite, med ca 4 dl melis. Så kan du f.eks putte dette i en brødpose, og klippe et bittelite hull nederst i hjørnet. Da kan du klemme ut melisen som du gjør med majonesen. Her i hus, så var det definitivt artigst å pynte pepperkakene (det sier i hvert fall hun på snart 2,5 år).
Under finner du oppskrift på hvordan du lager verdens beste pepperkaker. Dette er en pepperkakeoppskrift de aller fleste kommer til å like, spesielt hvis du er ute etter enkle kaker.
Verdens beste pepperkaker
Ingredienser
- 250 g smør
- 150 g sukker
- 650 g hvetemel
- 250 g lønnesirup
- 1 ss natron
- 1,5 dl kremfløte
- 1 egg
- 1,5 ss kanel
- 1,5 ss ingefær
- 0,5 ts pepper
- 0,25 ts nellik
Instruksjoner
- Bland mel med natron, og smuldre i smøret med fingrene.
- Stivpisk fløte, og bland sammen egget i fløten.
- Tilsett fløte/egg og resten av ingrediensene i eltemaskinen hvor mel/natron/smør ligger.
- Elt til deigen er godt blandet sammen og smidig. Dette kan ta 5 minutter eller mer.
- Settes kjølig over natten.
- Når du tar ut deigen fra kjøleskapet, så er den hard. Begynn å kna den, og den vil raskt bli myk og smidig. Lag figurer eller pepperkakehus.
- Stek dem på et smurt brett eller på bakepapir. Stekes i ca 6-8 minutter på 200 grader varmluft. Etter 5 minutter, så bør du følge med slik at de ikke blir brent, da ovner varmer ulikt.