Kort info om viltgryte
Jeg har alltid vært glad i gryteretter, og spesielt jegergryte fra Toro. Dette er en gryte jeg ofte har fått servert enten jeg har vært på besøk hos mine foreldre, eller hos andre slektninger. Men det er ingenting som slår en skikkelig god hjemmelaget viltgryte bestående av viltkjøtt (rådyr denne gangen). Grunnen til at det ble viltgryte, er fordi jeg har en god venn som er jeger. Jaktsesongen er i gang, og da har jeg fått tilgang på litt kjøtt. Jeg fikk kjøpt 10 kg med rådyrkjøtt hvor ca 7 kg var biff, og 3 kg var kjøttdeig. Jeg fikk også med litt gåsekjøtt på kjøpet. Jeg skal lage en rett med gåsekjøttet litt senere. Jeg har aldri smakt gås, og gleder meg derfor veldig til dette.
Viltgryte må selvsagt inneholde viltkjøtt, og fordelen med å bruke viltkjøtt er mange. En av de viktigste er kanskje at kjøttet er helt rent og magert. Dyrene går fritt i naturen og spiser det den finner. Ingen tilsetninger eller annet tull. Kjøttet vil da naturlig inneholde mer næringsinnhold fra vitaminer og mineraler. Wasa sier det ganske bra; man blir det man spiser. Spiser man rent, så blir også kjøttet på kroppen rent og sunt. Så enkelt er det.
Å lage en slik viltgryte er egentlig ganske enkelt. Det eneste du trenger er noen få ingredienser og litt tid. Jeg brukte ca 1 time fra start til den sto serveringsklar på bordet. Det er lurt å sette på potetene først, slik at de koker mens du lager resten. Når du har lagd denne gryten noen ganger, så finner du også ut om det er andre ingredienser du heller foretrekker enn det som er skrevet i oppskriften under. Jeg skriver derfor ikke alltid ned hvor mye jeg bruker av hver råvare, siden dette går på hver enkelt smak. Er man ikke glad i mye løk, så tar man mindre. Liker man ikke sopp, så dropper man den.
Uansett, her kommer oppskriften på viltgryte med potetstappe.
Viltgryte med potetstappe
Ingredienser
- 400 g viltkjøtt
- 4 store sjampinjong
- 1/2 løk
- 4 fedd hvitløk
- 3 dl fløte
- 3 ss creme fraiche
- 2 skiver brunost
- 1 ss dijonsennep
- 1/2 pakke rosenkål (gjerne frosne fra butikken)
- timian
- salt
- pepper
- smør
Stappe
- potet
- sellerirot
- 2 fedd hvitløk
Instruksjoner
- Start med å skrelle poteter, sellerirot og hvitløk. Kok dette i ca 30 minutter.
- Stek kjøtt i en panne med smør.
- Tilsett løk og hvitløk når kjøttet har fått litt farge.
- Tilsett timian, salt og pepper.
- Når alt er brunet, hell alt over i en gryte. Husk å ta med kraft fra stekepanna.
- Stek sopp, og legg i gryta.
- Hell fløte i gryta og få et raskt oppkok.
- Tilsett creme fraiche.
- La gryta småkoke i 15 minutter.
- Tilsett brunost og eventuelt sennep og smak til med salt og pepper.
- La den småkoke 15 minutter til.
- Lag potetstappe ved å bruke en potetstapper. Tilsett fløte, smør, salt og pepper.
- Tilbered rosenkål som anvist på pakken.