surdeig

Lage surdeig for første gang (starter/kultur)

Praktisk info om surdeig

Mange tenker på surdeig som noe som er veldig vanskelig og tidkrevende. Faktum er at det slettes ikke tar lang tid. Eller, det tar litt tid, men det er veldig enkelt. Det som er så fint med surdeig, er at når du først har laget en surdeigsstarter, så kan du ha den i mange år. Ja, så lenge du husker å mate den (tilsette mel og vann), så kan du ha den helt til du ikke orker å ha den mer.

Det du får når du lager bakst med surdeig, er bakervarer som smaker veldig godt, og som er noen hakk sunnere enn vanlige hjemmelagde brød. Husk også på at surdeig ikke er noe nytt. Det har eksistert i mange, mange år. Det kom lenge før man innførte hurtiggjær.

Så, hvorfor finner vi omtrent ikke surdeigsbrød i butikken lenger? Det tar altfor lang tid. Hurtighevende brød er mye mer lønnsomt, og vil derfor selge bedre. Et surdeigsbrød tar rundt et døgn å gjøre klart, mens et brød fra bakeriet kan lages på få minutter.

Hvorfor skal man da lage surdeigsbrød? Jo, nå skal du høre. I en surdeig, så blir glutenet i kornet brutt ned og uskadeliggjort. De antinæringsstoffene som er i kornet blir nøytralisert, slik at de ikke er et problem lenger. Flere som har cøliaki hevder de kan spise surdeigsbrød.

Når man spiser vanlig brød (som er full av antinæringsstoffer), så vil ikke kroppen klare å ta opp all næring som egentlig er i maten. Fjerner vi antinæringsstoffene (surdeig), så få vi fullt utbytte av næringen vi får i oss.

Når det gjelder smaken, så kan den være litt uvant for mange i starten. Jeg elsket smaken fra første stund, men noen trenger litt mer tid til å venne seg til den. Min svigerfar sa at surdeigsbrødet mitt var det absolutt beste brødet han noen gang hadde smakt.

Det du må huske på når du har en surdeigsstarter, er å mate den jevnlig. Fremgangsmåte på mating finner du her.

Ute etter oppskrift på surdeigsbrød? Da kan du klikke her.

Under finner du fremgangsmåte på hvordan du kan lage en surdeigsstarter/-kultur

Fremgangsmåten

surdeig
Skriv ut/print

Lage surdeig for første gang (starter/kultur)

Ingredienser

Dag 1

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl rosinvann (la en neve rosiner ligge i vann i ca 10 minutter)

Dag 2

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl vann

Dag 3

  • 100 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1 dl vann

Dag 4

  • 200 g sammalt eller steinmalt fin rug
  • ca 1,3 dl vann

Instruksjoner

Dag 1

  • Bland 100 g sammalt grov / fin rug med 1 dl rosinvann i et stort glass (ca 1 liter) eller en stor boks (rosinvann lages ved å putte en neve med rosiner i 1 dl vann i ca 10 minutter). La stå i 24 timer på kjøkkenbenken. Lukk lokket nesten helt igjen.

Dag 2

  • Bland inn mel og vann og legg deigen over i en ren bolle (helst ikke stål). La stå i 24 timer tildekket.

Dag 3

  • Bland inn mel og vann.

Dag 4

  • Her vil blandingen sannsynligvis ha blitt en del større. Del blandingen i 2, og kast den ene delen. Tilsett så mel og vann. Når denne blandingen har blitt en del større og fått en del bobler, så er du klar til å bake brød eller andre bakervarer.
  • Hvis den ikke får bobler, og hever litt, så er det bare å gjenta dag 4 på nytt.

Del gjerne innlegget

Facebook