surdeigsbrød

Surdeigsbrød

Kort info om surdeigsbrød

For å kunne lage et surdeigsbrød, så må du ha en surdeigskultur. Oppskrift finner du her. Mating av surdeig finner du her.

Det kan virke som at surdeigsbaking krever mye tid, og er mye arbeid. Men surdeigsbaking er faktisk lettere enn vanlig brødbaking. Det eneste du gjør er å mikse sammen surdeig med vann og mel. Legg til litt salt om du trenger det, og legg deigen over i en form. Det eneste som tar tid, er hevingen. Hvor vanlige brød krever kanskje 1 time på heving, så bruker surdeigsbrød minst 7-8 timer, og kanskje opptil 24 timer. Til mer det står, til bedre blir næringsinnholdet. Derfor bør du satse på ca 24 timer. Personlig går det ca 15-20 timer her i huset, men dette gjør du som du selv føler for. Tommelfingerregelen er maks minst 7 timer, og gjerne opptil 24 timer.

Når du har kommet deg godt inn i rytmen med surdeigsbrød, så klarer du lett å beregne når du skal begynne, slik at brødet er ferdig stekt når det forrige er spist opp.

Fordelen med å bake surdeigsbrød, er at det meste av glutenet i melet blir brutt ned. Antinæringsstoffene blir også nøytralisert, slik at kroppen klarer i større grad å ta opp den næringen som faktisk er i melet. Vanlige butikkbrød som er laget uten surdeig, inneholder næring som er vanskelig for kroppen å fordøye. Da kan det gjøre mer skade enn nytte. Smaken på surdeigsbrød er utrolig god. Den er litt syrlig, men den syrlige smaken er ikke veldig dominerende.

Husk at surdeig må mates jevnlig med vann og mel for å holdes levende. Fremgangsmåte på mating av surdeig finner du her.

Under finner du oppskrift på surdeigsbrød.

surdeigsbrød
Skriv ut/print

Surdeigsbrød

Bakteriene i en surdeig liker ikke metall. Bruk helst glass, plast eller tre. Teflon og aluminium er dumt å bruke. Bruk heller brødformer i glass, jern, porselen eller keramikk.

Ingredienser

  • 2 ss surdeig
  • 1/2 kg mel (velg selv: hvetemel, speltmel…)
  • 4 dl vann
  • 1 ss salt

Instruksjoner

  • Bland sammen surdeig og lunkent vann i en plastbolle slik at det blir flytende.
  • Bland inn mel og salt. Blandingen skal være fast, men klissete. Kna gjerne med hendene mot slutten når deigen begynner å bli litt fastere.

Heving

  • Det er to måter å gjøre dette på. Enten kan du la deigen ligge i bollen med et klede over i 12 timer. Etter 12 timer, så legger du deigen over i formen, for å etterheve resten av tiden.
  • Eller, du kan legge deigen direkte i brødformen, slik at den hever der. Legg et klede over.

Steking

  • Stek på 250 grader i 2 minutter. Senk så temperaturen til 170 grader. Stekes i totalt 1 time og 10 minutter.

Del gjerne innlegget

Facebook