Når du har en surdeigskultur stående hjemme, så er det viktig at du mater den jevnlig for å holde den levende. Ute etter surdeigsbrød? Da kan du klikke her. Du kan mate surdeigen på to forskjellige måter; den ene er når den står i romtemperatur (enklest, men krever mer tid), og den andre metoden er når surdeigen står i kjøleskap (krever lite tid, men er litt mer avansert).
Fremgangsmåten
Mate surdeig
Best resultat hvis du bruker redskap i tre eller plast. Unngå stål) P.S Du kan ta det på øyemål. Tilsett f.eks en god dose mel, og tilsett litt og litt vann fra springen til deigen er passe våt, men også litt fast.
Ingredienser
- 3 ss surdeigsstarter
- 1,5 dl sammalt fin rug
- ca 1 dl vann
Instruksjoner
- Ta en ren plastbeholder som er bred og ikke altfor dyp (lettere å blande da), og legg i surdeigsstarter.
- Bland inn vann og mel. Bland godt. Deigen skal være ganske våt, men ikke rennende.
- La dette stå på benken med lokket løst på. Blandingen skal begynne å boble innen 10 timer. Hvis det ikke kommer noen bobler og ingenting hever, så er nok starteren død. Da må du lage en ny.
- Hvis du vil ha den stående i romtemperatur, så må den mates minst annenhver dag. Er det varmt (vår/sommer), så er det greit å mate den hver dag. Jeg mater den hver dag hele året, siden jeg baker brød eller annen surdeigsbakst hver dag.
- Velger du å ha den i kjøleskap, så holder det å mate den ca hver 5. dag. Før du setter den i kjøleskap (etter mating), så bør den stå ca 3 timer på kjøkkenbenken, før du setter den i kjøleskap.
- Når du tar den ut av kjøleskap for mating, så bør du vente en time før du mater den.
- P.S Hvis du skal bake med den etter du har tatt den ut fra kjøleskapet, så bør den mates tre ganger før baking, fordi bakteriene må komme seg ut av dvale. Hvis du tar den ut mandagskveld, så mater du den mandagskveld. La den stå på benken til tirsdagsmorgen og mat den på nytt. La den stå på benken til tirsdagskveld og mat den for 3.gang. På onsdagsmorgen er du klar til å lage bakst, f.eks et surdeigsbrød.