Kort om hjemmelagde brød
Hvem elsker vel ikke duften av hjemmelaget brød i huset? Jeg husker i hvert fall lukten godt fra min barndom, hver gang jeg kom hjem til lukten av nybakt brød. Dette er en lukt som er fantastisk. Det samme gjelder nystekte boller.
Fersk gjærbakst lukter og smaker veldig godt, og her får du en fin oppskrift på hjemmelaget brød. Det er kun hvetemel og sammalt hvete i oppskriften, men du kan fint tilsette annet mel om du ønsker det. Husk at brød i seg selv ikke er megasunt, men hjemmelaget brød er bedre enn kjøpt brød fra butikken. Jeg er tilhenger av å ha mer pålegg, og tynnere brødskive. Dette er helt motsatt av hva jeg vokste opp med, hvor brødskivene var relativt tykke, og man hadde kun én osteskive. Nå skjærer jeg heller tynne brødskiver, og har på mer pålegg.
Dette hjemmelagde brødet er uten frø og annet dilldall. Det er en grunnoppskrift som er middels grovt. Ønsker du frø eller noe annet, så tilsetter du etter behov.
Under finner du oppskriften på hjemmelaget brød.
Hjemmelaget brød
Ingredienser
- 1000 g hvetemel
- 500 g sammalt hvete
- 9 dl vann (kan ta halvparten melk og halvparten vann for litt bedre smak)
- 1/2 pakke tørrgjær
- 4 ts salt (bruker du saltet smør, så kan du redusere mengden salt)
- 1,5 ts sukker
- 50 g meierismør
Instruksjoner
- Ta ut smøret slik at det blir romtemperert.
- Tilsett det våte først (bruk gjerne kaldt vann da vannet blir oppvarmet under elting), og så det tørre, men vent med saltet. Når deigen har eltet i 10 sekunder, så tilsett saltet (dette for å unngå direkte kontakt med gjær).Smøret kan du tilsette i små klumper. Fint om smøret er romtemperert.
- Elt alt i eltemaskin i minst 15 minutter. Jeg foretrekker 20 minutter, for en smidigere og luftigere deig.
Heving (to ulike måter)
- Nå er det to måter å heve på. Den ene er den typiske måten som "alle" gjør, og så har du den hurtige metoden, som gir omtrent identisk resultat (jeg har testet begge):VANLIG METODE: Sett deigen på et lunt sted (f.eks kjøkkenbenken), og legg en håndduk over. La heve i ca 1,5 til 3 timer (deigen bør få ca dobbel størrelse). Hevetiden avhenger av temperatur på vannet og i rommet. Del så deigen i antall brød du skal lage, og rull ut til pølser. Legg i brødformer, og etterhev til brødene når ønsket størrelse.RASKERE METODE: legg deigen på benken, og del opp i antall brød du har laget. Rull ut til pølser, og legg i brødform. La heve til brødet når ønsket størrelse ( vanligvis 1-3 timer). Jeg setter brødene i ovnen på rundt 24-25 grader. Da hever de fint.Den siste metoden dropper heving i to omganger. Derfor er den litt kjappere.
Steking
- Når ovnen har nådd 190 grader, så settes brødet nederst i ovnen. Stekes i ca 43-45 minutter. Varierer noe fra ovn til ovn. Derfor er det lurt å prøve seg frem. Prøv først med rett over 40 minutter, og så forlenger du gradvis hver gang, til du finner perfekt steketid for akkurat din stekovn.