Når jeg sier på gamlemåten, så mener jeg altså fermentert, eller gjæret. Dette er ikke surkål som er kokt opp og tilsatt eddik, slik du finner i butikken til 5 kr. Dette er skikkelig hjemmelaget surkål som er fermentert over flere dager. På denne måten, så får du en surkål som inneholder melkesyrebakterier (gode bakterier for kroppen), enzymer og mer næring. Næringen i kålen blir lettere tilgjengelig for kroppen vår og derfor så får du bedre utbytte av det du spiser.
For de som lurer, så spiser jeg altså surkål omtrent hver dag. Jeg gjør dette fordi jeg elsker surkål og fordi jeg vet det er godt for kroppen. Det er også ekstremt billig å lage. På høsten, når det er “får i kål”-sesong, så kan du få kålen ned i 50 øre pr hode. Av og til gir butikken bort kål helt gratis, om du i tillegg kjøper kjøtt til “får i kål”.
Holdbarheten er også ekstremt god på mat som er fermentert. Surkål kan stå i flere måneder og kanskje år om du har gjort alt riktig. Smaken blir stort sett bare bedre og bedre.
Under finner du oppskrift og fremgangsmåte på hjemmelaget surkål.
Hjemmelaget surkål (på den gamle og sunne måten)
Ingredienser
- 1/2 hodekål
- 1 ss havsalt (ca 1 ss salt pr kg kål)
- 1 ss karve (valgfritt)
- litt raspet gulrot om du ønsker
Instruksjoner
- Grovrasp kålen, og legg det i en stor bolle.
- Tilsett havsalt.
- Bruk 10 minutter på å kna og mose kålen med knyttnevene dine (vask hendene godt først).
- Etter noen minutter, så ser du at vannet i kålen begynner å slippe taket. Etter ca 10 minutter, så er det like mye væske, som det er kål.
- Når du har knadd så mye, at du føler all væske er ute av kålen, så helles væsken og kålen over i et glass med lokk. Er det for lite væske, så kan du lage saltvann selv. Beregn ca 2 ts salt til 1/2 liter vann og hell over så mye vann du eventuelt trenger.
- Sørg for at det ikke ligger rester oppover i glasset. Kålen skal ligge under vannet, så bruk litt tid på å presse kålen nedover i glasset.
- Sett på et lokk, uten å stramme helt igjen, og sett glasset i et mørkt rom i minst 7 dager og gjerne opptil 2-3 uker. Jeg setter mitt på soverommet. Det blir mer syrlig når det står lenge.
- Når det har gått minst 7 dager, så skrur du lokket godt fast, og setter surkålen øverst i kjøleskapet (kan være litt for kaldt nederst).
- Surkålen kan oppbevares i kjøleskap i flere måneder (og flere år hvis alt har gått bra). Dannes det mugg, så kaster du alt, og lager mer.