hvite kakemenn

Hvite kakemenn med kulturmelk og egg

Hvite kakemenn med kulturmelk er laget av en enkel oppskrift og består bl.a av mel, sukker, egg og surmelk. Ingrediensene blandes sammen og når alt er blandet og du har en fin kakemanndeig, så lager man kakefigurer ved hjelp av former. Etter steking, så kan det være fint med konditorfarge på kakemennene.

Kakemenn, også kjent som julemanna, gøttekælla og kakekæller, er veldig populære i store deler av landet. Navnene og oppskriftene kan variere fra sted til sted. Disse hvite julekakene kan spises som de er, men de blir ofte pyntet med konditorfarge, sukker eller sjokolade.

Hvite kakemenn er en tradisjonell julegodbit i Norge. Disse myke og luftige bakeverkene er laget av hvetemel, sukker, egg og melk. Kakemennene er formet som små menn og er ofte dekorert med melisglasur. De nytes ofte sammen med gløgg eller som en søt godbit alene.

I julen så finner du hvite sprø kakemenn og myke kakemenn i nesten alle bakerier eller dagligvarebutikker. Faktisk så begynner butikkene ofte å selge disse nydelige kakefigurene allerede i oktober. Noen mener det er altfor tidlig, andre mener det er fint. Uansett så er hvite kakefigurer forbundet med jul og de fleste kjøper derfor dette i jula.

Avslutningsvis er den hvite kakemannen (eller kakedamen, kakefiguren, nissemenn eller damer etc…) en deilig og allsidig dessert som kan nytes av alle. Den hvite kakemannen er perfekt for enhver anledning. Prøv med smør og brunost. Det smaker himmelsk!

Har du testet oppskriften enda? Ingrediensene til hvite kakemenn finner du under, og der ser du hva du skal gjøre.

Trenger du mer julesnacks? Prøv verdens beste pepperkaker.

hvite kakemenn
Skriv ut/print

Hvite kakemenn med kulturmelk og egg

Hvite kakemenn er noe mange liker, og noe mange baker i jula.
Forberedelse5 minutter
Koke/steketid10 minutter
5 minutter
Total tid20 minutter
Type: Dessert, kake
Nøkkelord: hvite, jul, kakemenn
Størrelse: 2 brett

Utstyr

  • 1 kasserolle
  • 1 stor bakebolle/miksebolle

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 150 g sukker (doble sukkermengden hvis du ønsker "bakeri-søt" bakst)
  • 2 stk egg
  • 2 dl kulturmelk / surmelk / kefir
  • 2 ts hjortesalt
  • 2 ts vaniljesukker
  • 700 g mel (+ litt mel til selve bakingen)

Instruksjoner

  • Smelt smør i en kasserolle.
  • Tilsett melk, egg og sukker og rør godt.
  • Tilsett det tørre.
  • Miks godt med en sleiv og overfør til en større bolle hvis det er lettere. Jeg pleier å gjøre det.
  • Kna deigen godt sammen med sleiva eller hendene til den er fast og fin.
  • Sett kjølig i minst 1 time før du begynner å kjevle ut.
  • Etter minst 1 time, så kan du kjevle ut, men ikke for tynt.
  • Stekes på 200 grader i 9-12 minutter. Prøv deg frem i din ovn. Steketid avhenger også av tykkelsen.
    Akkurat når de begynner å bli litt gylne i kanten, så kan du ta de ut. Gjerne rett før hvis du klarer å beregne det.

Video

Del gjerne innlegget

Facebook