ferdig stekt biff, litt rosa

Slik steker du en biff

Biff er godt, og det er sunt. Norske myndigheter anbefaler maks 350 gram rødt kjøtt i uka. Ut i fra hva jeg har lest av litteratur, så er det ikke noe grunnlag for å anbefale så lavt inntak. Det finnes ingen gode studier som klarer å vise en årsakssammenheng mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt stekt i stabilt mettet fett, og sykdom. Så, da er det sagt.

Biff fra storfe inneholder mye protein og godt fett. Biff inneholder mye næring, som jern, sink, fosfor, kalium, magnesium, kobber, kolin, B-vitaminer og vitamin K2. Tips: ønsker du enda mer næring, så få i deg litt innmat som lever og hjerte fra storfe.

Det er flere måter å steke biff på. Før du begynner, så la biffen hvile i romtemperatur i minst 20 minutter før du steker. Den måten jeg stort sett ser andre gjør, er å la biffen steke i 3-6 minutter på den ene siden, og så snu den rundt, og steke ytterligere 3-6 minutter på den andre siden. Dette fungerer fint, men hvis man snur den hyppigere (ca hver minutt), så sies det at man får en jevnere steking. Fordelen med å kun snu den én gang (etter noen minutter) er at det er lettere å steke. Du kan gjøre andre ting mens den freser i panna.

Hvis du ser videoen under, så snur jeg biffen ca hvert minutt foruten om helt i begynnelsen. Da steker jeg først i 30 sekunder på hver side, inkludert sidene (bruk en klype til å holde den på høykant).

Etter et par minutter, så hiver jeg i en klatt med smør, og heller jevnlig smeltet smør over biffen. Da blir det ekstra god smak.

Til slutt så kan det være lurt å la biffen hvile i 5-7 minutter slik at saftene «setter seg» i kjøttet. Dette MÅ du ikke gjøre, men det gir et litt bedre resultat. Her er oppskrift på saus til biff.

ferdig stekt biff, litt rosa
Skriv ut/print

Slik steker du biff

Ingredienser

  • 1 stk biff
  • salt
  • pepper
  • smør
  • matolje eller kokosolje

Instruksjoner

  • Ta ut biffen til romtemperatur ca 20 min før du steker den.
  • Legg biffen på et fat og legg på litt pepper og en del salt. La det se ut som det har snødd på biffen, men ikke helt gjennomsnødd. Saltet trekker ikke noe særlig inn, så når du tygger biffen, så vil usaltet kjøtt blande seg med saltet på toppen.
  • Sett en stekepanne på middels varme. Når det kommer litt røyk, så gå til neste steg.
  • Legg i litt olivenolje eller kokosolje. Ikke smør enda.
  • Legg i biffen. Etter 30 sekunder, så snu den rundt. Stek så i nye 30 sekunder på den andre siden. Så steker du sidene i 10-15 sekunder.
  • Legg i en klatt med smør.
  • Heretter snur du biffen hvert minutt. Noen foretrekker å la den ligge i ro i 3-6 minutter, men den blir jevnere stekt om du snur ca hvert minutt.
  • Bruk en skje til å helle smøret over biffen flere ganger i løpet av stekingen. Se video.
  • Liker du den lett stekt, så snur du den kun et par ganger. Liker du den gjennomstekt, så må du kanskje snu den mange ganger. Alt avhenger av varme og tykkelse på biffen, så her må du prøve deg frem og notere deg hva som fungerer på din komfyr.
  • Når den er ferdig stekt, så legg den over på en (oppvarmet) rist ca 5-7 minutter, slik at den får hvile og slik at overskudds-veske drypper av. Du MÅ ikke la den hvile, men det blir ofte et bedre resultat da. Enjoy!

Video

Del gjerne innlegget

Facebook