muffins

«Sunne» muffins med sjokoladesmak

Kort info om sunne muffins

Sunne muffins er lett å lage, smaker godt og er noen hakk sunnere enn de typiske vanlige muffinsene du finner i butikk og de fleste oppskriftsbøker. I sunne muffins så er det kefir som bryter ned antinæringsstoffer i melet, slik at melet blir litt lettere å ta opp for kroppen. Antinæringsstoffer kan bidra til å hemme opptak av viktige mineraler i kroppen, og det er derfor viktig at disse blir brutt ned. Når det er sagt, så er det ikke krise om antinæringsstoffer i maten, med mindre du får i deg mye av dette hver dag. Da kan du faktisk oppleve at noen av mineralnivåene synker over tid.

Det eneste du trenger når du skal lage denne oppskriften, er en god porsjon med tålmodighet. Du skal nemlig sette hovedbasen dagen før, slik at den kan jobbe i løpet av natten (ca 10-12 timer er nok). Dagen etter, er det bare å blande inn resten, og vips så har du en ferdig muffinsrøre.

Søtningen kommer fra lønnesirup, og ikke fra vanlig sukker. Noe sukker er det fra sjokoladen som er i (86% kakao) men dette utgjør ikke så veldig mye. De inneholder også egg og melk (kefir). Ønsker du å bruke sukker, så anbefaler jeg uraffinert sukker. Dette sukkeret inneholder noe mer næring enn raffinert bordsukker.

Under finner du oppskrift på sunne muffins med sjokoladesmak. Nederst i oppskriften nevner jeg hvor jeg har kjøpt ingrediensene.

muffins
Skriv ut/print

«Sunne» muffins med kefir/surmelk

Ingredienser

Hovedbasen

  • 200 g speltmel
  • 100 g kefir
  • 50 g smør

Resten

  • 1 dl lønnesirup
  • 2 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ss kakao
  • 1/2 ts uraffinert havsalt
  • 1 gulrot (kan droppes)

Instruksjoner

Hovedbasen

  • Bland alt sammen i en mikser.
  • Hell over på et glass og legg et lokk på.
  • La stå over natten (minst 12 timer).

Resten

  • Mix alt sammen i en mixer, unntatt hovedbasen.
  • Når alt er mikset, vend inn hovedbasen med en slikkepott. Ikke mix mer enn nødvendig.
  • Hell røren over i store muffinsformer. Fyll opp til ca halv form.
  • Stekes på 150-160 grader i ca 30 minutter.

Notater

Hvor kjøpes ingrediensene:
Speltmel: vanlig matbutikk.
Kefir: lages selv, eller kjøpes i vanlig matbutikk.
Smør: vanlig matbutikk.
Lønnesirup: vanlig matbutikk.
Egg: vanlig matbutikk.
Bakepulver: vanlig matbutikk.
Natron: vanlig matbutikk.
Kakao: vanlig matbutikk.
Uraffinert havsalt: Coop Mega.
Gulrot: vanlig matbutikk.

Del gjerne innlegget

Facebook