Når du skal smelte talg, så er det noen ting som er lurt å huske på. Smelting av talg er en tradisjonell metode som brukes i matlaging eller kosmetikk for å forbedre enten smak eller tekstur. Prosessen med å smelte fettet til talg innebærer forsiktig oppvarming av fettet til det smelter og blir flytende. Den ferdige talgen kan brukes enten som stekefett, eller i kosmetikk. Jeg lager bl.a deodorant og solkremer selv, og da er én av ingrediensene talg. Jeg bruker også talg som stekefett.
Prosessen ved smelting av nyrefett til fett du kan bruke i mat, er veldig enkel. Første steg er å smelte fettet sammen med salt og vann, for å trekke ut urenheter i fettet. Når første steg er ferdig, og fettet er tømt over i en egen bolle, så må dette stivne. Snu så det stivnede fettet, og skrap av urenheter. Gjenta prosessen til det ikke er flere urenheter igjen. Saltet er med på å trekke ut stoffer fra fettet som du ikke trenger i det ferdige produktet.
Denne metoden gjør også at det ferdige fettet ikke lukter «fjøs». Faktisk, så er lukten ganske nøytral. Dette er spesielt viktig hvis du skal bruke fettet i hudpleieprodukter som f.eks deodorant eller solkrem.
Utsmelting av talg
Utstyr
- slow cooker (eller en kasserolle)
- bakebolle eller lignende
- sil
- kjøkkenklede
Ingredienser
- 500 g nyretalg (eller annet fett fra dyret)
- 2 ss salt (ca)
- 1 liter vann (ca)
Instruksjoner
- Start med å kutte opp fettet i mindre biter. Dette MÅ du ikke, men jeg føler det går litt raskere da. Legg alt i en slow-cooker.
- Tilsett salt og vann. Mengden salt og vann er ikke veldig nøyaktig, men bruk et par ss salt pr 500 g fett. Det bør være nok vann til at det ikke damper bort, så bruk rikelig med vann.
- Legg på lokk, og sett på laveste innstilling på slow-cookeren. På min er det kun 2 hakk, så jeg setter den på 1. La dette putre over natten, minst 10 timer. Etter ca 10-12 timer, så KAN du bruke en stavmikser og mose fettbitene i enda mindre biter, og la dette putre i nye 10 timer. ELLER, du kan la blandingen stå i 10-20 timer, uten å bruke stavmikser. En stavmikser vil frigjøre mer fett, slik at du får mer ferdig smeltet fett til slutt.
- Finn frem en stor bakebolle eller lignende, sett på en sil og legg i et kjøkkenklede. Tøm fett-blandingen over, slik at alt siles gjennom. La dette stivne i romtemperatur. Det tar noen timer, så la den gjerne stå over natten.
- Ta så ut det stivnede fettet, og tøm ut bunn-vannet i vasken. Snu fettet og skrap av urenheter på undersiden med en kniv. Hvis fettet er helt ensfarget og fint, så trenger du ikke å skrape, men vanligvis vil du se noen urenheter her.
- Legg så fettet tilbake i slow-cookeren (husk å vaske slow-cookeren helt ren først) sammen med salt og vann (samme mengde som før) og la alt smelte på lav varme. Tar vanligvis maks et par timer.
- Gjenta prosessen med sil og et nytt kjøkkenklede og la alt renne gjennom i en ren bakebolle. La dette stivne.
- Gjenta punktet ved å ta ut fettet, og skrap av eventuelle urenheter på undersiden.
- Legg så fettet tilbake i slow-cookeren. Hvis den var fin, og uten noe særlig urenheter, så trenger du ikke tilsette vann og salt. Da smelter du bare fettet, og tømmer det over på glass, eller der du ønsker å oppbevare fettet.
- Dette står seg lenge i kjøleskap, og enda lenger i fryser. I fryseren kan det trolig stå i over et år.