Hjemmelaget cottage cheese er veldig enkelt å lage. Du trenger kun melk, kefir og litt tålmodighet. Her får du fremgangsmåten på hvordan du lager hjemmelaget cottage cheese hjemme på ditt eget kjøkken.
Hjemmelaget cottage cheese er en enkel og næringsrik matvare som du lett lager selv på kjøkkenet. Jeg har regnet på pris, og konkludert med at det ikke er noe særlig rimeligere å lage selv, men om du ønsker økologisk cottage cheese, så kan du lage det ved å kjøpe økologisk melk og kefir.
Cottage cheese er rik på proteiner, og inneholder mineraler som kalsium og fosfor. Cottage cheese passer perfekt som et måltid sammen med frukt, nøtter og litt honning, eller på brødskiva sammen med grønnsaker. Cottage cheese passer egentlig til det meste, siden det er relativt nøytralt på smak.
Dersom du ønsker en jevn og kremet konsistens på cottage cheese, kan du blande den litt i en blender eller med stavmikser. Selv om smaken forblir den samme, vil følelsen i munnen bli annerledes. Du kan også tilsette litt avokado, kakaopulver og andre ingredienser for å lage en sunn og deilig dessert.
Cottage cheese er ypperlig å bruke i en sunnere paibunn. Ved å erstatte noe av smøret med cottage cheese, vil du redusere fettinntaket og øke proteininntaket. Bunnen vil fortsatt være sprø og fin. Ønsker du å bruke cottage cheese i en oppskrift? Her får du en enkel dessert basert på cottage cheese.
Under finner du fremgangsmåten og ingrediensene på hjemmelaget cottage cheese. Husk å vær tålmodig når du skal sile blandingen til slutt. Slik gjør du det:
Hjemmelaget cottage cheese
Ingredienser
- 1 liter H-melk
- 4 dl kefir
- salt (valgfritt)
Instruksjoner
- Varm opp melken til rett før kokepunktet. Bruker du et termometer, så ta kjelen bort fra varmen når melken når ca 80 grader.
- Tilsett så kefir i den varme melken. Rør forsiktig med en sleiv til den begynner å bli klumpete. Rør i ca 4-5 minutter.
- Forbered et dørslag: legg et kjøkkenklede eller stort kaffefilter i et dørslag, og hell over blandingen. Ta tiden til hjelp, og la det meste av vesken renne gjennom. Du kan samle vesken som kommer ut i bunn (mysen) i en bolle. Denne kan drikkes eller brukes i baking (f.eks pannekaker eller boller).
- Rør inn litt salt hvis du foretrekker det. Smak til med litt og litt salt. Tilsett gjerne litt sitron også, om du ønsker en friskere smak.
- Oppbevares kjølig i ca 1 uke. Holdbarheten varierer litt. Smaker og lukter den godt, så er den fortsatt trygg å spise.
Kan jeg spise cottage cheese hver dag?
Ja, du kan spise cottage cheese hver dag. Det er en sunn og næringsrik matvare som inneholder mye protein, vitaminer og mineraler.
Blir man tykk av cottage cheese?
Nei, cottage cheese gjør deg ikke tykk. Det er et sunt, proteinrikt alternativ som kan være en del av et balansert kosthold.
Er cottage cheese lavkarbo?
Ja, cottage cheese er lavkarbo. Den inneholder lite karbohydrater og er rik på protein.
Kan jeg fryse cottage cheese?
Ja, du kan fryse cottage cheese. Du bør imidlertid være oppmerksom på at teksturen kan bli noe endret etter frysing og tining. Etter tining kan osten fremstå noe grovere og kremeraktig. For best resultat bør du fryse cottage cheese i lufttette beholdere eller poser.
Hvorfor lage cottage cheese selv?
Å lage cottage cheese selv har flere fordeler:
Ferskere og sunnere produkt
Kontroll over ingrediensene
Mulighet for å tilpasse smak og tekstur
Tilfredsstillelse ved å lage noe selv
Kan lage økologisk variant
Kan lage fra upasteurisert melk (hvis du kjenner en bonde)
Er cottage cheese ultraprosessert?
Nei, cottage cheese er ikke ultraprosessert. Det er et melkeprodukt som lages ved å skille kasein fra valle. Prosessen er relativt enkel og krever ikke omfattende behandling.